Natuurlijk is het verleidelijk om het gaspedaal diep in te drukken in een krachtige (sport)wagen, moet men bedachtzaamheid betonen om niet uit de toon te vallen. Het negeren van snelheidslimieten kan namelijk gaan leiden tot flinke straffen in de vorm van boetes oplopend tot € 280.

Geluidsoverlast in de randstad van luidruchtige autobestuurders

Binnenkort gaan er in Rotterdam en Amsterdam lawaaipalen geïnstalleerd worden om asociale weggebruikers beter op te sporen. Patserbakken die revven, asociaal optrekken en keiharde muziek draaien. Stuk voor stuk zaken waar de bewoners van de grote steden mee te maken krijgen en helemaal doodziek van worden.

Daar moet abrupt een einde aan komen, vinden de gemeentes van Rotterdam, Amsterdam en andere grote steden in Nederland, zoals Den Haag en Utrecht. In de eerstgenoemde stad staan al sinds 2020 van dit soort geluidspalen, ook wel Geluid Informatie Displays (GID’s) genoemd. “De meeste rijdende auto’s (97 procent) maken geluid tussen de 65 en 70 decibel, en voldoen aan de toegestane norm. Maar sommige auto’s komen uit boven de 80 decibel. Dit wordt vooral veroorzaakt door snel optrekken.”, aldus de gemeente.

De Europese geluidsnorm voor motorvoertuigen is 74 decibel, maar het gebeurde al duizenden keren dat 80 decibel werd overschreden. Om dat in perspectief te plaatsen: dat is vergelijkbaar met het  geluid van een voorbijrazende trein of een zware vrachtwagen. Tot op heden kan iemand alleen bekeurd worden als hij of zij op heterdaad wordt betrapt, maar daar kan zomaar eens verandering in komen.

Boetes vanaf minimaal € 280

Er staan dus al diverse lawaaipalen in Nederland, maar dat was voornamelijk nog onderdeel van een experiment. Maar nu gaat er ook daadwerkelijk mee gehandhaafd. Wél gaan er meerdere bijkomen. Waar komen deze geluidsmeters te staan? Uiteraard op plekken waar de meeste meldingen binnenkomen. Maar ook moest de bewuste straat breed genoeg zijn, zodat het duidelijk waarneembaar is welke auto de overlast veroorzaakt

“Op die manier weten we zeker dat de bestuurder die de overlast veroorzaakt de waarschuwing krijgt. Het is de eerste keer dat we met deze displays werken. Dit jaar wordt er dus getest of deze Geluid Informatie Displays de gewenste effecten hebben.”

Het negeren van de geluidslimieten kan leiden tot flinke straffen in de vorm van boetes vanaf minimaal € 280.