Het is een trend die zijn weerga niet kent: grote, bekende voetballers maken de lucratieve stap naar Saoedi-Arabië. De Braziliaanse sterspeler Neymar Jr. lijkt de volgende in dat rijtje te worden. Hij staat op het punt om over te stappen naar recordkampioen Al-Hilal, waar hij ploeggenoot zal worden van onder meer Kalidou Koulibaly, Sergej Milinković-Savić en Rúben Neves. In Saoedi-Arabië zal hij – zoals tegenwoordig vanzelfsprekend is – een absoluut vermogen opstrijken.

Neymar Jr. volgende in de lijst met grootheden in Saoedi-Arabië

Dat landen in het Midden-Oosten steeds meer invloed in het voetbal krijgen, is een trend die al een tijd gaande is. Maar deze zomer neemt die invloed andere vormen aan. Clubs als Paris Saint-Germain, Manchester City en Newcastle United hebben al eigenaren uit het Midden-Oosten die een vermogen in de clubs pompen – waarbij vooral de Engelse ploegen daar ook daadwerkelijk profijt van lijken te hebben.

Maar sinds de komst van Cristiano Ronaldo naar het Saoedische Al-Nassr is alles anders. Deze zomer volgden hordes spelers – toegegeven, vaak in de herfst van hun carrière – hetzelfde pad naar de Saoedische comptetitie, waarbij vooral Al-Nassr, Al-Hilal, Al-Ahli en Al-Ittihad de blikvangers zijn. Zo contracteerde Al-Ittihad, de kampioen van het afgelopen seizoen, de Fransmannen Karim Benzema en N’Golo Kanté. Al-Nassr sloeg tevens toe en contracteerde de Senegalees Sadio Mané van tot dan toe Bayern München. Hij is nu dus ploeggenoot van Ronaldo.

Ook Al-Ahli roerde zich flink en sloeg zijn slag in Engeland: het pikte keeper Édouard Mendy op bij Chelsea en hengelde tevens de Braziliaanse spits Roberto Firmino binnen van Liverpool. Maar Al-Hilal lijkt de grote winnaar van deze zomer te worden. De club uit de hoofdstad Riyadh – waar overigens praktisch elke club vandaan komt – wist de bikkelharde Senegalese verdediger Kalidou Koulibaly los te weken bij Chelsea, alsook de Portugese middenvelder Rúben Neves van Wolves én de Servische middenvelder Sergej Milinković-Savić, overgekomen van het Italiaanse Lazio. Daar lijkt nu Neymar Jr. bij te komen, één van de beste spelers van deze generatie.

Dit gaat Neymar Jr. verdienen bij Al-Hilal

Neymar speelt sinds 2017 bij de Franse recordkampioen, dat hem in dat jaar voor een recordbedrag van liefst € 222 miljoen overnam van FC Barcelona. In Frankrijk kwam de uiterst getalenteerde Braziliaan echter nooit volledig uit de verf, mede door veelvuldig blessureleed. De Braziliaan weigert zijn contract bij PSG te verlengen en heeft te horen gekregen dat hij mag vertrekken. Aanvankelijk wilde de Braziliaan terugkeren bij FC Barcelona, maar die club is mede door schulden financieel niet sterk genoeg om die transfer te realiseren. Neymar Jr. kiest daarom voor een avontuur in Saoedi-Arabië.

Bij Al-Hilal zal de Braziliaan volgens de laatste berichtgeving zo’n € 80 miljoen per jaar gaan verdienen. Ook Paris Saint-Germain van de Braziliaan houdt een aardig zakcentje over aan de deal. Naar verluidt vangt Paris Saint-Germain rond € 90 miljoen euro voor de sterspeler. Dat is echter wel een verlies van zeker € 132 miljoen.