Het beroep putjesschepper wordt al decennia lang gezien als één van de meest armzalige beroepen in het binnen- en buitenland. Men gebruikt het vaak zelfs om de laagopgeleiden ermee aan te duiden. Echter is het zijn van een putjesschepper tegenwoordig helemaal niet zo’n slecht betaalde baan, zeker niet als zzp’er. Vraag dat maar aan Michel van Buul.

Het salaris van een putjesschepper

Tegenwoordig is de naam ‘putjesschepper’ omgedoopt naar rioolreiniger, gezien zowel het beroep als de aanpak drastisch is veranderd door de jaren heen. Terwijl men vroeger de putten en riolen met de hand moesten reinigen, wordt dat vandaag de dag mechanisch gedaan. Dat maakt het werken in de branche een stuk veiliger, schoner én lucratiever.

Een goed voorbeeld van een iemand die zijn dik belegde boterham op de plank weet te krijgen als rioolreiniger, is Michel van Buul, die werd geïnterviewd door VICE over zijn bijzondere beroep. Van Buul is een succesvolle, zelfstandige rioolreiniger en afvoerexpert. Hij heeft jarenlang veel ervaring opgedaan in het vak voordat hij voor zichzelf begon. Van Buul’s aanpak heeft ook voor een goede reputatie bij zijn klanten gezorgd. “Als ik tijdens een klus heel vies word, ga ik thuis douchen voordat ik naar de volgende klant ga”, vertelt hij in het interview.

Putjesschepper

Dankzij deze goede reputatie heeft hij een flinke klantenkring opgebouwd en weet hij soms per dag wel € 400 te verdienen. Zo geeft Van Buul aan dat hij € 10.000 per maand vangt voor zijn werk. Wie had dat gedacht?

Hoeveel verdient een rioolreiniger gemiddeld?

Tuurlijk is dit maandsalaris van Michel van Buul niet altijd zo geweest; hij heeft hard moeten werken om een succesvolle onderneming op te bouwen. Maar wat verdient een rioolreiniger in loondienst gemiddeld? Het salaris kan nogal verschillen: een putjesschepper met veel ervaring verdient meer dan iemand die net begint in de branche. Volgens de Nationale Beroepengids verdient een rioolreiniger gemiddeld € 2.375 bruto per maand. Echter ligt het startsalaris van een rioolreiniger bij de € 2.000 bruto per maand. Een zeer ervaren rioolreiniger in loondienst zal rond de € 2.750 verdienen.

Een ervaren rioolreiniger verdient dus niet slecht, maar er rijk van worden is zo goed als onmogelijk. Zzp’er worden in deze branche is wel interessant. Toch raden we aan om niet meteen van baan te verwisselen. Van Buul vertelt namelijk ook dat er veel concurrentie is, afhankelijk per provincie. Als u interesse zou hebben in dit beroep, zou u zich dus zeker van de rest moeten kunnen onderscheiden om een klantenkring te realiseren.