Tottenham Hotspur geldt ondanks hun prijzenloze bestaan sinds 2008 nog altijd als één van de grotere clubs ter wereld. De club uit Noord-Londen verkeert echter in zwaar weer. Zo wordt eigenaar Joe Lewis beschuldigd van het zogeheten handelen met voorkennis, wat inhoudt dat iemand meer informatie rondom de onderliggende waarde van bijvoorbeeld aandelen heeft dan de algehele markt. De aantijgingen zetten het Tottenham-bestuur niet bepaald in een goed daglicht, en daar denkt rapper Jay-Z gebruik van te kunnen maken.

Tottenham Hotspur verkeert in zwaar weer

Het zijn niet de jaren van Tottenham Hotspur, onder voetbalfans ook wel oneerbiedig het ’trainerskerkhof’ genoemd. En niet ten onrechte. Vanaf 2009 heeft de Britse club liefst elf trainers gesleten, waarvan een groot deel al vroegtijdig werd ontslagen door tegenvallende resultaten. Sinds het begin van dit seizoen is de Australiër Ange Postecoglou de nieuwe trainer, die overkwam van het Schotse Celtic.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tottenham Hotspur (@spursofficial)

Zoals gezegd heeft de club sinds 2008 al geen prijzen meer gewonnen – in dat jaar won het de Engelse League Cup. Sindsdien is het kommer en kwel bij de club. Hoewel grote namen als Gareth Bale, Steven Bergwijn en Harry Kane de revue passeerden, konden zij het tij niet keren. In 2019 beleefde de club het laatste hoogtepunt: in dat jaar wisten ze de finale van de Champions League te halen (die met 0-2 werd verloren van landgenoot Liverpool) door in de halve finale Ajax op miraculeuze wijze te verslaan.

Ook het seizoen 2022/2023 bleek met een achtste plek in de Premier League een teleurstelling.

Gesteggel met clubeigenaren

De kritiek op voorzitter Daniel Levy groeit en tot overmaat van ramp blijkt ook clubeigenaar Joe Lewis niet helemaal rein te zijn. De 86-jarige Brit wordt verdacht van het handelen met voorkennis. Daar staat in de Verenigde Staten, de plek waar dit allemaal speelt, een maximale celstraf van 20 jaar op. Lewis ontkent ten stelligste en heeft de beste advocaten van stal gehaald om het tegendeel te bewijzen. Volgens de raadsmannen heeft de Amerikaanse regering een “flagrante” fout gemaakt.

Aan het eigenaars-probleem lijkt nu een eind te komen. Rapper Jay-Z, man van Beyoncé en tot voor kort uitgesproken Arsenal-supporter (de grote rivaal), heeft openlijk zijn interesse uitgesproken om de noodlijdende club over te nemen. Er wordt gesuggereerd dat de rapper een bod uit gaat brengen mocht Lewis daadwerkelijk schuldig worden bevonden. Hoewel Tottenham Hotspur momenteel zo’n £ 2,18 miljard waard is en Jay-Z een vermogen van £ 1,95 miljard heeft, wordt de rapper bijgestaan door een aantal Amerikaanse investeerders die welwillend zouden zijn het resterende gat op te vullen.