Het is een veel gezien fenomeen dat profvoetballers uit met name Afrikaanse landen hun vaak immense vermogen voor een groot deel aan hun familie schenken. Dat geldt ook voor de Kameroenees-Duitse voetballer Youssoufa Moukoko, het achttienjarige supertalent van Borussia Dortmund. Ook hij droeg veel van zijn vermogen af aan zijn familie, maar stopt daar nu mee. En dat heeft een bijzondere reden.

Borussia Dortmund-speler houdt vinger op de knip

Moukoko geldt momenteel als één van de oogappeltjes van het Duitse voetbal. Ondanks zijn jonge leeftijd van 18 jaar, voetbalt hij nu al een kleine € 6 miljoen per jaar bij elkaar. Maandelijks gaf hij een deel van dat vermogen aan zijn ouders om hen zo te helpen om hun huis af te betalen. Sinds 2019 woonde de familie Moukoko namelijk in een 351 m² grote villa met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro.

Dat was eerlijk gezegd nogal louche: gezien de voetballer pas afgelopen november 18 is geworden, beheerde zijn familie zijn geldzaken. Nu hij meerderjarig is, regelt hij dat allemaal zelf. Het resulteerde in het dichtdraaien van de geldkraan naar zijn familie. Dat zou volgens de Duitse krant Bild komen door spanningen met zijn vader 72-jarige vader Joseph.

Door het drastische besluit van de jonge voetballer belandde zijn familie razendsnel in de schulden, die inmiddels al zou zijn opgelopen tot zeker € 500.000. Gezien zijn moeder Maria (35) ingeschreven stond als eigenaar van de villa, werden zij er dan ook zonder pardon uitgezet. Ze zouden nu hun intrek nemen in een door de stad aangeboden vluchtelingenhuis in het zuiden van de Duitse stad Hamburg.

Moeder reageert

De moeder van de voetballer heeft het nieuws inmiddels bevestigd en zegt dat het gezin inderdaad geen geld meer krijgt van de jonge ster. Toch weigert ze kwaad te spreken over haar zoon. Ze looft de stad Hamburg juist: “De stad heeft voor ons een goed onderkomen gevonden, dus het geeft niet. Bovendien werk ik zelf ook”, zo vertelt ze tegen Bild.

Youssoufa Moukoko geldt zoals gezegd als één van de meest veelbelovende voetballers van dit moment. De in de Kamoerenese hoofdstad Yaoundé verhuisde in 2014 naar Hamburg, alwaar hij begon met voetballen bij Sankt Pauli. Twee jaar later vertrok hij naar Borussia Dortmund, waar hij sinds 2020 meetraint met het eerste team. Hoewel vele topclubs zoals FC Barcelona veelvuldig aan hem trokken, besloot hij in januari dit jaar zijn contract in Nordhrein-Westfalen alsnog te verlengen.