Het blijft iets opmerkelijks. Hoewel Afrika qua natuurlijk hulpbronnen één van de rijkste continenten ter wereld is, woont het gros van wereldbevolking onder de armoedegrens in Afrika. Dankzij corrupte regeringsleiders is het geld onevenredig verdeeld en resideren sommigen echter in absolute weelde. Het duurste huis in Afrika behoort toe aan de Nigeriaanse zakenvrouw Folorunsho Alakija.

Welvarende oliefamilie Alakija

Alakija is de uitvoerend vice-voorzitter van Famfa Oil Limited en werd in 2020 door Forbes genoemd als de rijkste vrouw in Nigeria, met een geschat vermogen van $ 1 miljard. Alakija begon haar carrière als secretaresse en mode-ontwerper, maar haar leven nam een opmerkelijke wending toen ze een olieconcessie verwierf in Nigeria in de vroege jaren ’90. Deze concessie werd later omgezet in het olieveld OML 127, dat olie produceert en bijdraagt aan haar aanzienlijke rijkdom.

Haar vermogen is onderhevig aan schommelingen in de olieprijzen en economische omstandigheden, maar op het hoogtepunt van haar succes werd haar vermogen geschat boven de miljard dollar. Niet voor niets heeft ze bekendheid vergaard als een van de eerste vrouwelijke miljardairs op het Afrikaanse continent.

Hoewel ze zich inzet voor filantropie en maatschappelijke betrokken is, zorgt ze ervoor dat ze zelf niets te kort komt. Zo heeft is in de hoofdstad van haar geboorteland, Lagos, een gigantische en peperdure villa laten bouwen. Sterker nog; het duurste huis van het hele continent.

Ze resideert hier niet alleen, maar met haar man Modupe Alakija en hun vier zonen. Volgens Afrikaanse bronnen zou het huis $ 20 miljoen waard zijn, terwijl sommigen suggereren dat het eerder rond de $ 700 miljoen ligt.  Dit machtige bouwwerk bevindt zich in Ikoyi , Lagos en werd gebouwd door het Duitse bedrijf Julius Berger. Het landhuis van Folorunso heeft niet alleen een speciaal architectonisch ontwerp, maar is ook kogelvrij.

Wat dit huis nog indrukwekkender maakt, zijn de voorzieningen die het biedt. Een privébioscoop, uitgestrekte zwembaden, prachtige tuinen en een adembenemend uitzicht op de omgeving vormen slechts enkele van de hoogtepunten. Alakija heeft ervoor gezorgd dat haar huis niet alleen haar persoonlijke toevluchtsoord is, maar ook een plek waar gasten kunnen genieten van de ultieme luxueuze ervaring.