Het was een typische zaterdagochtend toen Hans in zijn scootmobiel een rondje door de stad ging maken. Helaas kwam hij nooit meer thuis van dit rondje, toen Hans uit de tram stapte sloeg het noodlot toe: hij viel (vermoedelijk) van een verhoging en brak zijn knieën en nekwervel. Later, in het Fransciscus Gasthuis, komt de realisatie dat hij niet lang meer heeft. Afgelopen zaterdag kwam het bericht naar buiten dat Hans niet langer onder ons is.

Niet alleen de familie en vrienden hebben het er zwaar mee, maar ook bij Koninklijke Schmidt Zeevis hangt er een rouwige sfeer. In het jaar 2000 had Hans het bedrijf al verkocht, toch bleef hij betrokken bij de organisatie. “Mijn vader was 24 uur per dag aan het werk. Hij had vier kinderen en nog een kind: Schmidt Zeevis, een internationaal visexportbedrijf, horecaleverancier én viswinkel” vertelt Jack Schmidt, zijn zoon, aan De Ondernemer.

Maar hoe is de kleine Rotterdamse viskar uitgegroeid tot een internationaal begrip?

Het begon allemaal in 1908. De melk werd nog door de melkboer aan huis langsgebracht, om vervolgens nog met dubbeltjes betaald te worden. Johanna ”Oma” Schmidt begon met het verkopen van verse vis op de Rotterdamse markt. De haring en makreel viel in de smaak bij de havenarbeiders, want nog geen 10 jaar later kon Johanna haar eerste fysieke winkel openen op de Westzeedijk.

Een paar generaties later was het de beurt aan Hans. Al als jonge jongen stapte hij in het familiebedrijf, destijds nog aan het revalideren van de oorlog die Rotterdam zo hard trof en onder het management van zijn vader. Dagelijks reed hij naar de Scheveningse havens om de verse vis op te halen. Dagelijks tilde hij honderden kilo’s aan vis het bestelbusje in. En dagelijks reed hij terug naar Manhattan aan de Maas om alles ook weer uit te laden.

Een nieuw tijdperk voor Schmidt Zeevis

Wanneer de tijd komt voor Hans om het stokje over te nemen heeft hij grootse plannen: de winkel blijft open maar Hans wil meer. Hij sluit een deal met de directie van het Parkhotel om hun vaste leverancier te worden. Hij bluft tegen de receptionist dat hij een afspraak heeft en mag gewoon doorlopen. Dit trucje flikt hij later nog een paar keer: toen begin jaren zestig de winkel op de Westzeedijk te klein bleek te zijn voor zowel de handel als de ambitie van Hans begeeft hij zich richting Eindhoven. Hij pretendeert een afspraak te hebben met de directeur vastgoed van het Philips Pensioenfonds en regelt hij, na een avond stappen in Rotterdam met de desbetreffende directeur, een mooi stuk grond voor Schmidt.

Al snel is Schmidt Zeevis dé horecaleverancier voor ziltige lekkernijen in de havenstad. Elk jaar groeit het bedrijf verder door, en al snel is ons kikkerland te klein voor de handel van Schmidt. In 2000 draagt Hans het bedrijf over aan Marcel van Breda. De exacte details van de deal zijn onbekend, maar het succes van de ooit-zo-kleine visboer zette voort.

hans schmidt

De topondernemer in kwestie

In 2015 opende het imposante pand waar het bedrijf tot vandaag de dag verblijft. Het is een gigantisch gebouw wat er van buitenaf uit ziet als, je raadt het niet, een schip. Het ‘schip’ wordt gedoopt door niemand minder dan onze koningin, Maxima. Een jaar later krijgt het bedrijf het predikaat van hofleverancier, en verandert Schmidt Zeevis naar Koninklijke Schmidt Zeevis. In deze periode bevoorraadt het bedrijf meer dan 1200 restaurants en cruiseschepen. Ze verkopen op jaarbasis meer dan vijf miljoen kilo vis per jaar.

Het nalatenschap van een maritiem visionair Hans Schmidt

Het overlijden van Hans is een donkere bladzijde in het monumentale manuscript van Schmidt Zeevis. Een paar jaar geleden lag Hans nog aan de beademing nadat hij het Corona virus had opgelopen. Daarnaast is hij maar liefst zeven keer geopereerd aan zijn linkerknie. Maar bij de pakken neer zitten? Dat zat er niet in voor de ras-Rotterdammer, die tot zijn laatste adem betrokken was bij het bedrijf en onderweg was naar de lokale vestiging van Schmidt Zeevis voor een lekker visje toen hij de fatale val maakte.

”Hans Schmidt zal herinnerd worden als een man met een ongeëvenaarde liefde voor de zee en haar schatten. Zijn leiderschap en vastberadenheid hebben Schmidt Zeevis op de kaart gezet als een vooraanstaande naam in de viswereld, en zijn nalatenschap zal voortleven in elk stukje van de oceaan dat Schmidt Zeevis aanraakt.” luidt het statement van het bedrijf. En dat is hoe Hans voor altijd herinnerd zal worden.