Stunts zijn een integraal onderdeel geworden van veel films, en het verzekeren van deze stunts is cruciaal voor de veiligheid van acteurs en regisseurs. Maar hoe zorgt Hollywood ervoor dat hun grootste sterren gedekt zijn?

In de wereld van Hollywood-films draait alles om risico’s nemen. Of het nu gaat om Marvel-films of de Mission: Impossible-serie, het publiek houdt ervan om naar stunts te kijken. Maar deze stunts brengen ook aanzienlijke risico’s met zich mee, waardoor verzekeringen in Hollywood onmisbaar zijn.

Factoren bij het verzekeren van een Hollywood films

Wanneer een studio of filmmaker een verzekering afsluit, worden er uitgebreide risicobeoordelingen gemaakt. Elke film heeft zijn eigen unieke set aan risico’s die moeten worden gedekt. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

  •  Schade aan dure auto’s: Van professionele stuntrijders die rondracen in The Fast and the Furious tot klassieke auto’s die in scènes uit The Great Depression worden gebruikt.
  • Onderbrekingen door weersomstandigheden: Filmen op locatie brengt altijd het risico met zich mee dat slecht weer roet in het eten gooit.
  • Stunts: Dit is waar verzekeraars echt op moeten letten. Stunts kunnen tragische gevolgen hebben, zoals het overlijden van een stuntpersoon tijdens het filmen van een motorcyclescène in Deadpool 2.
  • Film- en cameradefecten: Het per ongeluk wissen van een memo is één ding, maar het opnieuw moeten filmen van een hele dag vanwege schade aan de film kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Oh ja, en camera’s zijn reteduur.
  •  Planning rondom wilde dieren: Als een natuurdocumentaire beelden nodig heeft van een zeldzaam dier dat geboren wordt of twee dieren die vechten, kan de productie langdurig worden vertraagd.

De premies voor deze verzekeringen worden berekend op basis van het risiconiveau dat elke film met zich meebrengt. Voor grote Hollywood-producties kunnen de verzekeringskosten oplopen tot 0,9%-1,5% van het budget. Voor een Marvel-movie met een budget van pak ‘m beet $200 miljoen betekent dit dat er zo’n $2 miljoen aan verzekering wordt betaald. Maar dan kunt u wel (relatief) zorgeloos van een wolkenkrabber afspringen.

Invloed op de films

Dit alles gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Wanneer een studio of filmmaker een verzekering in Hollywood afsluit, krijgt de verzekeraar ook invloed op de beslissingen die gemaakt worden tijdens het maken van de film. Dit geldt vooral als het gaat om stunts en risicovolle scènes. Verzekeraars kunnen bijvoorbeeld eisen stellen aan:

  •  Casting: Acteurs met een geschiedenis van letsel of drugsproblemen kunnen als onverzekerbaar worden beschouwd.
  •  Gedrag buiten werktijd: Sommige acteurs mogen geen risicovolle activiteiten ondernemen buiten de set om blessures te voorkomen.
  •  Budget en planning: Verzekeraars houden toezicht op het budget en kunnen ingrijpen als ze vinden dat bepaalde scènes te duur of te gevaarlijk zijn.
  •  Regio-inspecteurs: Deze experts werken op de set en zorgen ervoor dat stunts veilig worden uitgevoerd. Ze kunnen ook suggesties doen om risico’s te minimaliseren.
  •  Overnames: Als een film het budget overschrijdt, kunnen verzekeraars dure speciale effecten verbieden, het script inkorten of zelfs de regisseur vervangen door iemand die efficiënter is. 

Dit zijn pittige maatregelen, maar verzekeraars proberen niet elk risico uit te sluiten. Soms wordt er nog steeds toestemming gegeven voor gevaarlijke stunts, maar wel onder strikte voorwaarden en met extra veiligheidsmaatregelen.

Tom Cruise: De uitzondering

Eén ster staat bekend om zijn ongekende passie voor het uitvoeren van zijn eigen stunts: Tom Cruise. Hij heeft zichzelf als acteur verzekerd door jarenlange training en het behalen van vlieg- en helikopterlicenties. Daarnaast heeft hij een team van stuntmannen waarop hij kan vertrouwen en heeft hij bewezen dat hij succesvolle actiefilms kan afronden.

tom cruise eigen stunts

Maar hoe slaagt Tom Cruise erin om verzekeringsmaatschappijen te overtuigen? Zijn status als superster en succesvolle producent geeft hem de nodige invloed om zijn eigen stunts te eisen, zelfs als dit resulteert in hogere verzekeringspremies. Bovendien heeft hij een reputatie opgebouwd vanwege zijn vermogen om stunts veilig uit te voeren. Zo heeft hij onderhand aan de buitenkant van een vliegend vliegtuig hangen en van de Burj Khalifa springen overleefd.

Het is ook mogelijk dat sommige van de meest gevaarlijke stunts in Mission: Impossible niet gedekt worden door verzekeringen. Dit zou betekenen dat Cruise en de studio zelf het risico op letsel dragen.

Tom Cruise is zonder twijfel een uitzondering in Hollywood. Zijn toewijding aan het uitvoeren van zijn eigen stunts heeft hem veel lof opgeleverd, maar het is geen aanpak die voor iedereen weggelegd is. Het vergt niet alleen enorme persoonlijke risico’s, maar ook veel tijd en energie om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen. 

Complexe business

Het verzekeren van Hollywood-films is een complexe taak waarbij rekening moet worden gehouden met talloze risico’s. Verzekeraars werken samen met filmmakers om ervoor te zorgen dat stunts veilig kunnen worden uitgevoerd en dat acteurs gedekt zijn in geval van letsel.

Tom Cruise is een uniek voorbeeld van een acteur die zijn eigen stunts uitvoert en daarvoor grote invloed heeft verworven binnen de industrie. Zijn jarenlange training en bewezen succes hebben hem in staat gesteld om verzekeringsmaatschappijen te overtuigen. Hij is in uitzondering als het gaat om verzekeren in Hollywood.

Hoewel het verzekeren van Hollywood-films duur kan zijn, is het essentieel voor de veiligheid van cast en crew. Verzekeraars spelen een cruciale rol bij het beoordelen en minimaliseren van risico’s, waardoor filmmakers zich kunnen concentreren op het creëren van epische blockbusters zonder onnodige gevaren.