Matthew Alexander Benham is een Britse zakenman die zijn centjes heeft verdiend met sportweddenschappen. Gedurende zijn carrière heeft hij een aantal risicovolle besluiten genomen, waardoor zijn vermogen door het dak ging. Sinds 2012 is hij de eigenaar van de Premier League-club Brentford FC en twee jaar later kwam daar de Deense club FC Midtjylland bij.

Matthew Benham als vice-president bij Bank of America

Matthew Benham studeerde in 1989 af aan de wereldberoemde Universiteit van Oxford met een graad in Natuurkunde. Hij werkte vervolgens 12 jaar in de financiële sector en werd uiteindelijk benoemd tot vice-president bij Bank of America.

Maar in 2001 besloot hij van carrière te veranderen. Na zijn vertrek bij Bank of America in 2001 trad Matthew Benham toe tot het sportgokbedrijf Premier Bet. Zijn taak was om ‘gokmodellen’ te ontwikkelen op basis van analyses. In deze functie leerde Benham van één van de meest succesvolle gokkers ter wereld, Tony Bloom, tegenwoordig eigenaar van de voetbalclubs Brighton & Hove Albion en Union Sint-Gillis.

Een aantal jaar ging voorbij, totdat Benham een conflict kreeg met Bloom. De exacte reden hiervan is niet bekend, maar tegen de tijd dat Benham Premier Bet in 2003 verliet, was het vuur al ontstoken. Hij liet de investeringsbank achter zich om zich te gaan ontwikkelen als professionele sportgokker. En met daverend succes. Benham won miljoenen met gokken op sportwedstrijden, wat ertoe leidde dat hij in 2004 zijn eigen weddenschapssyndicaat oprichtte, genaamd Smartodds.

Onder deze vlag adviseerde de Engelsman klanten met behulp van dezelfde algoritmes, statistieken en gegevensonderzoek die hem tot een succesvolle sportgokker maakten. Vervolgens richtte hij ook Matchbook op, een populaire sportgokbeurs.

Overname Brentford FC

ZIjn liefde voor sportweddenschappen, gaat gepaard met zijn liefde voor de Britse voetbalclub Brentford FC. Toen hij op 11-jarige leeftijd een wedstrijd bijwoonde, raakte hij op slag verliefd op de club. Toen de club in 2007 wankelde op zijn grondvesten wegens financiële problemen, versterkte Benham een lening van £ 3 miljoen, omgerekend zo’n € 3,5 miljoen,  zodat Brentford-supporters het team konden kopen.

Toen Matthew Benham de lening van verstrekte, had hij de mogelijkheid om de club te kopen als de fans ervoor kozen om de lening niet terug te betalen. In 2012 wezen de fans dit af en werd Benham eigenaar van zijn jeugdteam.

Drastische wijziging van de strategie

Waar topclubs miljoenen uitgeven om hun team te versterken, investeerde Benham flink in de jeugdopleiding. De resultaten lieten even op zich wachten, maar na verloop van tijd werd de ene na de andere speler met dikke winst verkocht. Na het winnen van de Championship Play-Off Finale in 2021, heeft Brentford FC zijn klim van het vierde niveau van het Engelse voetbal naar de Premier League voltooid. Volgens Sportica is de voetbalclub tegenwoordig € 185 miljoen waard.

Twee jaar later, in 2024, gaf Benham bijna $10 miljoen uit aan een kleinere club in Denemarken – FC Midtjylland – waarmee hij grootaandeelhouder werd.