De naam Nusret Gökçe doet misschien niet gelijk een belletje rinkelen, maar bij het horen van zijn pseudoniem ‘Salt Bae’ gebeurt dat allicht wel. Salt Bae is een wereldberoemde Turkse slager en restauranteigenaar. Hij is bekend vanwege zijn typerende wijze van steak bereiden, snijden en afwerking met zout middels een kenmerkende manier. Maar, er is ook felle kritiek. En niet voor het eerst.

Salt Bae, pseudoniem van Nusret Gökçe

Salt Bae is een Turkse slager en restauranteigenaar van Nusr-Et, verwijzend naar zijn eigen naam, en waarbij ‘Et’ ‘vlees’ in het Turks betekent. Zijn restaurant heeft inmiddels vestigingen in onder andere Istanbul, Griekenland, Dubai, Qatar, Boston en Saoedi-Arabië.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Zijn échte bekendheid begon in 2017. Door een reeks virale internetvideo’s en memes, die lieten zien hoe soepel hij een steak sneed en daar op typerende wijze zout overheen strooide: hij laat het zout vanuit zijn vingertoppen op zijn onderarm vallen, waarna het op het gerecht belandt. Inmiddels heeft hij een breed scala aan beroemdheden in één van zijn tentjes gehad. Bijkomend extraatje: voor ‘slechts’ $ 600 kunt u bij de vestiging in Qatar Salt Bae zelf op laten draven om u te voorzien van een mals stukje vlees. Maar of dat zo’n goed idee is…

Kritiek en ergernis

Gökçe is namelijk steeds vaker het middelpunt van kritiek. Onlangs nog, toen hij nadat Argentinië zich kroonde tot wereldkampioen het veld op rende en zich mengde tussen de feestvierende Argentijnse spelers. Zo hield hij de wereldbeker vast en beet hij in de gouden medaille van Nicolás Otamendi, tot duidelijke ergernis van de spelers.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)

Eerder waren gasten en recensenten al kritisch over de gang van zaken in zijn restaurants. Zo zou alles buitenproportioneel duur zijn, zeker in vergelijking met de kwaliteit. In oktober 2021 werd Salt Bae nog onder de loep genomen door de Britse media vanwege een onverklaarbaar hoge rekening van £ 37.000 voor een maaltijd in één van zijn Britse restaurants.

Nu staat Salt Bae wederom in de negatieve belangstelling. Op TikTok is namelijk een opzienbarende video verschenen, waarin de slager aan tafel komt bij een klant, het vlees snijdt en bereidt met zout en vervolgens weer wegloopt. Gedurende het tafereel draagt Gökçe AirPods, en lijkt hij druk aan het telefoneren. Absurd natuurlijk, en dat voor $ 500. Bekijk de bijzondere video hieronder:

@ehtisham_aziz Saltbae guy review Qatar 📝🇶🇦 food was extremely expensive and staff was very rude (1.7/10) 😡🙄 #fyp #fypシ #xyzbca #saltbae #argentina🇦🇷 #saltbaeworldcup #review #dxb #tiktoksouthafrica ♬ Call Out My Name – The Weeknd