De luxueuze stof kasjmier is één van de bekendste materialen die wordt gebruikt voor de productie van truien. De stof wordt gekenmerkt door zijn zachtheid. Maar, naast dat fluwelen gevoel staat de stof er ook om bekend enorm kostbaar te zijn. Wat maakt kasjmier nou zo duur?

Wolsoort van de kasjmiergeit

De luxueuze textielstof is een soort wol afkomstig van de buik van de kasjmiergeit. De buik wordt gebruikt omdat de stof daar simpelweg het zachtst is. Deze geit leeft in de hoogvlakten van de Himalaya in Nepal, in Mongolië en in China. Hoewel er in deze landen veel van dit soort geiten zijn, produceert één geit een gelimiteerde hoeveelheid wol. Om dat in perspectief te plaatsen: voor een trui zijn in totaal vier geiten nodig. Eén geit levert zo’n 100 gram kasjmier per scheerbeurt, waarna producties slechts 50 gram van overblijft.

De wol kan daarnaast maar één keer per jaar worden geoogst, en is daarom erg exclusief. Kasjmier staat bekend om haar heerlijke zachtheid – de stof is immers zachter, fijner, lichter en sterker dan andere textielsoorten. Maar, naast die zachtheid staat de stof ook bekend als peperduur, waar een aantal redenen voor zijn. De stof is door haar geborgenheid vooral in de herfst- en wintermaanden populair.

Waarom is kasjmier zo kostbaar?

Naast dat de stof dus maar één keer per jaar gewonnen kan worden en dus zeer exclusief is, is het winnen van de stof voor zowel mens als dier een zeer intensieve arbeid. Het is bij de oogst daarnaast noodzakelijk dat iemand met parate kennis dat delicate proces uitvoert. Sowieso is kasjmier een uiterst zeldzame textielsoort. Het vertegenwoordig 0,5% van de totale mondiale wolproductie.

Er zijn tegenwoordig ook goedkopere alternatieven; dat zijn truien die vaak voor een deel bestaan uit kasjmier, en verder een mengelmoes van andere stoffen. Deze trui van Ralph Lauren ter waarde van € 1.450 is het schoolvoorbeeld van de kostbaarheid van kasjmier.