De Cartier Tank behoudt nog steeds zijn iconische status in de wereld van luxe polshorloges, zelfs na meer dan honderd jaar. Met zijn opvallende ontwerp, hoogwaardige materialen en rijke geschiedenis heeft dit horloge zowel liefhebbers als kenners diep weten te raken.

Het is lastig om de betekenis van de Cartier Tank in de horlogewereld te overschatten. Sinds zijn debuut in 1917 heeft dit legendarische horloge de tand des tijds doorstaan en blijft het een symbool van tijdloze elegantie en verfijning. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het ontwerp en de invloed van de Cartier Tank.

Geschiedenis

De Cartier Tank werd in 1917 ontworpen door Louis Cartier, een visionaire horlogemaker die altijd op zoek was naar nieuwe manieren om zijn creativiteit tot uiting te brengen. Geïnspireerd door de Renault tanks die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden gebruikt, besloot Louis Cartier een horloge te creëren dat dezelfde kracht en precisie uitstraalde als deze indrukwekkende machines.

De tijdloze glans van de Cartier Tank

Kenmerken

Wat het ontwerp betreft, is de Cartier Tank direct herkenbaar. De wijzerplaten zijn voorzien van Romeinse cijfers, die niet alleen functioneel zijn, maar ook bijdragen aan het klassieke uiterlijk van het horloge. Bovendien heeft elke wijzerplaat een ‘chemin de fer’-wijzerring, die voor een extra vleugje verfijning zorgt.

De wijzers van de Tank zijn zwaardvormig en vervaardigd van geblauwd staal. Deze materiaalkeuze draagt bij aan de duurzaamheid en stijlvolle esthetiek van het horloge.

De tijdloze glans van de Cartier Tank

 

Populariteit en Invloed

Het zal geen verrassing zijn dat de Cartier Tank al snel populair werd bij liefhebbers van luxe horloges. Het horloge straalt tijdloze elegantie uit en past perfect bij zowel formele als informele gelegenheden. De populariteit van de Cartier Tank heeft echter ook een schaduwzijde.

-1917 Tank Louis

Een ander beroemd model binnen de Cartier Tank familie is de Tank Louis, ook wel bekend als de Cartier Tank nr. 1. Dit horloge stamt uit 1917 en was oorspronkelijk bedoeld als geschenk voor koning George V. Met zijn elegante 30 mm kast en de kroon bovenop was dit het favoriete uurwerk van Louis Cartier zelf. Met de prijs tussen € 10.000 en € 20.000.

De tijdloze glans van de Cartier Tank

-1989 Tank Américaine

geïntroduceerd in 1989, is uitgegroeid tot een van de populairste horloges binnen de Tankcollectie. Het kenmerkende aspect van dit model is de rechthoekige kast die iets langer is, waardoor het horloge nog comfortabeler om de pols valt. In eerste instantie alleen beschikbaar in goud, met een prijs kaartje van € 18.000.

De tijdloze glans van de Cartier Tank

-1996 Tank Française

Een van de meest geliefde modellen in de Cartier Tankcollectie is de Tank Française. Dit horloge, geïntroduceerd in 1996, verwierf al snel wereldwijde populariteit onder horloge enthousiastelingen. De Tank Française heeft een sportievere uitstraling in vergelijking met het oorspronkelijke Tankhorloge, dankzij zijn vierkante kastontwerp en schakelarmband. Ook komt deze met een geinig prijskaartje van € 5000 tot € 30.000.

Cartier Tank

 

Bron: Cartier