Bij een veiling in de Verenigde Staten hebben kleding, een gitaar en juwelen van de in 2016 overleden zanger Prince tonnen opgeleverd. De spullen ging voor in totaal $ 675.000 onder de hamer, omgerekend zo’n € 615.000. De veiling werd verzorgd door het gerenommeerde veilinghuis RR Auction.

Popster Prince overleed in 2016

Prince geldt ondanks zijn overlijden nog altijd als één van de meest toonaangevende popartiesten ter wereld. Hij werd in 1958 geboren in Minneapolis, Minnesota in de Verenigde Staten en overleed op 21 april 2016 in dezelfde staat. Hij overleed nadat hij een overdosis fentanyl die hij per vergissing had ingenomen. Hij werd uiteindelijk 57 jaar.

Prince begon zijn imposante carrière in 1976, waarna in 1978 zijn eerste soloplaat For You uitkwam. Maar Prince is natuurlijk het meest bekend van zijn nummer Purple Rain, welke in 1984 voor het eerst verscheen en uitgroeide tot één van de grootste hits. Het nummer keert steevast elk jaar terug in de Top 2000 en heeft vele honderden miljoenen streams.

Enfin, mede door zijn gerespecteerde status leveren spullen van de wijlen popster vaak hoge bedragen op bij veilingen. Zo ook nu, nu kledij, juwelen en een gitaar van de zanger worden geveild voor een bedrag van $ 675.000. Bij de betreffende veiling werden uiteindelijk 164 verschillende attributen geveild, bestaande uit onder meer een beroemd wit shirt met ruches dat voor meer dan $ 33.000 dollar (€ 30.000) werd verkocht, een grote hanger met een kruis en een gitaar die tienduizenden dollars opbracht.

Franse zakenman

De items behoorden tot aan de veiling toe aan een Franse zakenman uit Parijs die twintig jaar lang deel uitmaakte van de vaste vriendenkring van Prince. De Franse verzamelaar had gehoopt ooit een museum te openen ter ere van één van de meest invloedrijke muzikanten van de moderne tijd, totdat Paisley Park – een museum over Prince in Minnesota – werd geopend voor publiek, wat hem ertoe aanzette zijn stukken ter veiling aan te bieden.

De ‘Fashion of Prince Auction’ van RR Auction liep online van 25 oktober tot 16 november en bracht het dubbele op van wat vooraf werd verwacht: $ 675.000 in plaats van de geschatte $ 300.000 tot $ 400.000.