Het is vandaag (woensdag 16 november 2023) precies 10 maanden dat de legendarische Italiaanse actrice Gina Lollobrigida op 95-jarige leeftijd overleed. En in dat tijdsbestek bleek dat haar manager, Andrea Piazzolla, maximaal heeft geprofiteerd van haar miljoenen. Zo boekte hij luxe vakanties en paradeerde hij in een Ferrari. Deze week is hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. De aanklacht: het misbruik maken van een kwetsbaar persoon.

De legendarische actrice Gina Lollobrigida

Gina Lollobrigida geldt zeker in haar thuisland Italië als een absoluut fenomeen. Ze maakte in de jaren ’50 en ’60 furore in verschillende films in binnen- en buitenland. Ze was een generatiegenote van Marilyn Monroe en werd vaak vergeleken met haar, en neergezet als de Europese versie van Monroe.

Lollobrigida’s carrière begon in de jaren ’50, toen zij meespeelde in enkele romantische komedies, zoals Miss Italia, Pane, amore e fantasia en La donna più bella del mondo, in het Nederlands vertaald naar ‘mooiste vrouw ter wereld’. Deze veelzeggende filmtitel werd later Lollobrigida’s bijnaam. In 1952 werd Lollobrigida ook buiten Italië ontdekt. Zo was te zien in de Franse films Fanfan la Tulipe en Les Belles de nuit. Een jaar later maakte de Italiaanse actrice haar debuut in Hollywood. Dat deed ze in de avontuurlijke komedie Beat the Devil en Trapeze. Haar grootste succes was echter in 1956, met haar rol als Esmeralda in de razend populaire historische dramaserie Notre-Dame de Paris. 

Na nog vele gastrollen wereldwijd overleed Lollobrigida in januari 2023 op 95-jarige leeftijd.

Manager Lollobrigida veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf

In de hoogtijdagen van Lollobrigida verdiende ze miljoenen, en daar werd door buitenstaanders maar al te graag een graantje van meegepikt. Zo ook de 36-jarige manager van Lollobrigida, Andrea Piazzolla, in de Italiaanse media omschreven als ‘manusje-van-alles’.

Piazzolla zou de bejaarde diva ervan hebben overtuigd twee van haar appartementen, eentje vlakbij de Spaanse Trappen in Rome en eentje in Monaco, te verkopen, evenals juwelen en een Jaguar. Daarnaast zou er contant geld zijn verdwenen. In totaal zou de malafide manager zo’n 350 luxegoederen van Lollobrigida hebben afgetroggeld en doorverkocht. Van dat geld zou hij luxe vakanties hebben geboekt en onder meer een Ferrari hebben gekocht. Volgens de advocaat van Milko Skofić, de zoon van Lollobrigida, zou er in totaal zo’n € 10 miljoen zijn verdwenen.

De rechter in Rome achtte de feiten bewezen en veroordeelde Lollobrigida’s huisvriend en manager tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens het misbruik maken van een kwetsbaar persoon. Ook moet Piazzolla een schadevergoeding van bijna € 500.000 betalen aan de familie van de in januari van Lollobrigida Het Openbaar Ministerie had 7,5 jaar geëist.