Het scheepswrak San José, ook wel de ‘heilige graal’ van Colombia genoemd, zal binnen de komende drie jaar uit de Caribische Zee worden opgediept. Dit Spaanse galjoen, dat in 1708 voor de Colombiaanse haven van Cartagena zonk, wordt geschat op een waarde van 20 miljard dollar, met naar verluidt 200 ton aan goud, zilver en smaragden aan boord.

Colombia’s president zet alles op alles om de schat van de San José te recupereren

Colombia’s president, Gustavo Petro, heeft aangegeven dat hij de schat wil recupereren vóór het einde van zijn ambtstermijn in 2026, waarmee hij de immense historische waarde ervan benadrukt. Nietewegstaande dat het wrak van de San José aanvankelijk door het Amerikaanse bedrijf Glocca Morra werd gelokaliseerd in 1981, is het later op een andere locatie ontdekt. Het huidige bedrijf, Sea Search Armada, dat de opvolger is van Glocca Morra, heeft Colombia aangeklaagd om recht te doen gelden op de helft van de schat.

Sea Search Armada is echter niet de enige partij die aanspraak maakt op deze schat; zowel Spanje als de inheemse Qhara Qhara-gemeenschap in Bolivia hebben interesse getoond in dit erfgoed. Dit leidt tot complexe juridische vraagstukken omtrent de rechtmatige eigenaar van de schat.

Intussen heeft Juan David Correa, de Colombiaanse minister van Cultuur, verklaard dat de president ambtenaren heeft opgedragen het herstelproces van de San José te versnellen. Hierdoor krijgt het terugvinden van deze historische schat prioriteit in de huidige regering.

Achtergrondinformatie

De San José wordt beschouwd als de ‘heilige graal’ van scheepswrakken vanwege de ongekende waarde van de schat aan boord, die momenteel wordt geschat op 20 miljard dollar.

De Colombiaanse president heeft benadrukt dat hij de schat vóór 2026 wil recupereren, voordat zijn ambtstermijn afloopt. De exacte locatie van het wrak wordt geheim gehouden om illegale plundering en schatzoekers te voorkomen. Sea Search Armada heeft een rechtszaak aangespannen tegen Colombia om aanspraak te maken op de helft van het vermoedelijke fortuin in het wrak. Zowel Spanje als de inheemse Qhara Qhara-gemeenschap in Bolivia hebben eveneens aanspraak gemaakt op de schat, wat heeft geleid tot complexe juridische vraagstukken omtrent de legitieme eigenaar.

Herstelproces

Om het herstelproces te bespoedigen, heeft de Colombiaanse president ambtenaren opgedragen te overwegen om een publiek-privaat partnerschap aan te gaan of een overeenkomst te sluiten met een particulier bedrijf. Het herstel van scheepswrak San José is nu een van de prioriteiten van de huidige regering, die vastbesloten is om deze historische schat veilig terug te halen en te zorgen voor de bescherming en het behoud van dit kostbare erfgoed voor toekomstige generaties. Gezien de complexiteit en gevoeligheid van dit proces, zal samenwerking met alle betrokken partijen essentieel zijn om tot een rechtvaardige en duurzame oplossing te komen. De hele wereld kijkt vol spanning toe hoe dit verhaal zich ontvouwt en of uiteindelijk iedereen zijn rechtmatige plaats zal vinden in de geschiedenis van deze verloren schat.