In de stadstaat Dubai, die beroemd is om zijn weelde en luxe levensstijl, laten de welgestelden graag hun enorme rijkdom zien door unieke privékentekenplaten op hun luxe auto’s te prijken. Het is een subtiele manier om hun weelde te benadrukken en voegt een vleugje luxe en persoonlijkheid toe aan hun voertuigen.

Een uniek statussymbool

De waarde van deze kentekens komt deels voort uit specifieke nummercombinaties die direct verwijzen naar gewilde automodellen. Kentekenplaten zoals P1 of A 911 kunnen net zoveel kosten als de desbetreffende auto, zo niet meer. Unieke patronen of opvallende combinaties vragen de hoogste premies en zijn dé manier om op te vallen in het luxueuze autolandschap.

Waarom zijn deze kentekens meer waard dan auto's in Dubai.

Exorbitante kosten

De kosten voor deze opmerkelijke kentekens kunnen buitensporig hoog zijn. Sommige ervan gaan voor meer dan 10 miljoen euro, zo’n 50 tot 100 keer duurder dan de auto waar ze op terechtkomen. Ondanks hun ogenschijnlijke extravagantie worden deze kentekens soms geveild voor liefdadigheidsdoeleinden om landen in nood te steunen.

Een sprekend voorbeeld van deze hoge prijzen is het wereldrecord gevestigd tijdens een veiling georganiseerd door Emirates Auction. Daar werd maar liefst 55 miljoen Dubai Dirham (AED) neergeteld voor een kenteken met de letters P en het cijfer 7, wat neerkomt op ongeveer € 13,6 miljoen.

Waarom zijn deze kentekens meer waard dan auto's in Dubai

Een lucratieve investering

Naast hun status als teken van rijkdom, worden deze kentekens ook beschouwd als investeringen. Het kentekensysteem in Dubai hanteert hogere kosten voor kentekenplaten met minder cijfers. Zo zijn eencijferige kentekenplaten voorbehouden aan de koninklijke familie en maken een sterke indruk in de regio. Net als klassieke auto’s en kunst, worden privékentekenplaten gezien als een potentieel rendabele investering, vaak vrij van vermogenswinstbelasting.

De traditie van privékentekenplaten vindt zijn oorsprong in een historische context die teruggaat tot de aristocratie. Het allereerste privébord, A1, werd verkocht in Groot-Brittannië in 1903. Deze historische context vormt hoe we nu naar privékentekenplaten kijken, als zowel een zakelijke gelegenheid als een statussymbool.

Dubai heeft maar liefst tien van ’s werelds duurste kentekenplaten geregistreerd. De absolute nummer één is gereserveerd voor de heerser van Dubai zelf. Deze exclusieve kentekenplaten vertegenwoordigen niet alleen rijkdom, maar dragen ook een historische traditie en belichamen een combinatie van oud geld en nieuwe kansen.