Topsporters staan naast bekend om hun sportieve prestaties, ook bekend als vermogende individuen. In de dartswereld is dat niet anders. De Nederlandse dartlegende Michael van Gerwen verdient miljoenen, evenals een ander dartsicoon, Phil Taylor. De Brit leefde echter bewust van amper £ 230 per week, omgerekend € 200.

Darter Phil Taylor leefde bewust van slechts € 200 per week

Philip Taylor, bijgenaamd The Power, is een Engelse voormalig darter, in totaal 216 professionele toernooien, waaronder 83 grote toernooien (majors) met een recordaantal van zestien wereldtitels. Hij wordt algemeen beschouwd als de beste darter aller tijden. Na het PDC World Darts Championship 2018 stopte Taylor met professioneel darts.

De nu 63-jarige Engelsman won maar liefst 14 keer het WK. In aanloop naar een nieuw toernooi in Alexandra Palace kwam Taylor, die zogezegd in 2018 een punt zette achter z’n profcarrière, met een opvallend verhaal op de proppen in een interview met het Britse krant Daily Star. Op het dartpodium was hij namelijk uiterst succesvol, terwijl hij daarbuiten een uiterst sober bestaan leed. “Ik ‘gunde’ mezelf 200 pond per week, dus ik was altijd blut en flirtte zelfs met de armoedegrens”, aldus Taylor, die toch miljoenen verdiende gedurende zijn dartcarrière.

Het leven van die slechts € 200 was een bewuste keuze, vertelt Taylor aan de krant: “Die £ 230 had ook 1, 2 of 3 miljoen kunnen zijn, maar een hongerige leeuw vecht harder dan een leeuw die net gegeten heeft. Je moet jezelf hongerig houden. Ik had dertig huizen, was miljoenen waard, maar volgens mij was dat basisloon alles wat ik waard was.”

De bijzondere aanpak bleek uiteindelijk wel zijn vruchten af te werpen, zo blijkt uit zijn prijzenkast.

Wereldkampioen snooker

Het verhaal doet in veel opzichten denken aan dat van Luca Brecel. De wereldkampioen snooker zei eind november dat hij bovenop zijn Ferrari 488 recent nog twee nieuwe luxewagens (een Porsche Taycan GTS en een Range Rover) had gekocht.

“Daardoor ben ik plots geen miljonair meer”, aldus de bijgenaamde ‘Belgian Bullet’. “Ik heb € 460.000 aan die auto’s besteed en het was een weloverwogen beslissing. Ik wilde het gevoel recreëren dat ik had bij het begin van mijn loopbaan, dezelfde druk voelen om te presteren. Ik had wat aansporing nodig, het besef dat het tijd is om weer aan het werk te gaan.”