Als het aankomt op prijzengeld, behoort Max Verstappen tot de best verdienende coureurs in de Formule 1. Maar niet alleen Verstappen plukt de vruchten van zijn succes; ook zijn team, Red Bull Racing, heeft financieel flink geprofiteerd dankzij zijn prestaties op het circuit. Wat betreft prijzengeld voert Red Bull Racing de ranglijst aan met een indrukwekkende € 140 miljoen, gevolgd door Mercedes met € 131 miljoen en Ferrari met € 122 miljoen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Haas, dat slechts € 60 miljoen heeft ontvangen.

Het door Max Verstappen bij elkaar gereden prijzengeld voor Red Bull Racing

De financiële bronnen voor F1-teams zijn divers. Televisiegeld en mediarechten vormen een belangrijke inkomstenbron, terwijl sponsors zoals Heineken een cruciale rol spelen bij het genereren van inkomsten voor de teams. Bovendien betalen circuits geld aan de Formule 1-organisatie om races te mogen organiseren.

In 2022 bedroeg de totale omzet van de Formule 1 maar liefst € 2,6 miljard. Het moederbedrijf van de Formule 1, Liberty Media, boekte naar schatting een winst van € 166 miljoen uit deze activiteiten. Om de kosten van de teams onder controle te houden, is er een zogenaamde kostendekking ingesteld. Voor het seizoen 2023 lag deze cap op € 137,4 miljoen, waar Red Bull Racing ervoor heeft gezorgd dat dit deel van het totale budget gedekt is. Ze hebben nieuwe sponsors aangetrokken, waaronder samenwerkingen met bedrijven zoals Oracle en ByBit, om bijna het hele budget te dekken. Voor het seizoen 2024 heeft Max Verstappen een record aan inschrijfgeld betaald van maar liefst € 10,6 miljoen, wat benadrukt hoeveel waarde Red Bull Racing hecht aan zijn talent en prestaties op het circuit. Dat betaalt zich dan ook uit het hoge percentage prijzengeld voor Red Bull Racing.

Winstgevendheid en toekomstvisie

Ondanks alle beschikbare informatie over de financiën in de Formule 1 blijft er nog steeds onduidelijkheid bestaan over het totaalplaatje van inkomsten en uitgaven. Ook is er verwarring ontstaan over de kostendekking, die in 2023 niet € 500 miljoen, maar € 137,4 miljoen bedraagt. De financiële kant van de Formule 1 wekt veel nieuwsgierigheid op. Hoe worden al die geldstromen precies verdeeld en welke invloed hebben ze op het succes van een team?

Red Bull Racing wordt beschouwd als een winstgevende onderneming, met een geschatte waarde tussen de € 800 miljoen en € 1 miljard. Met de invoering van de kostendekking is het mogelijk om een F1-team winstgevend te maken, waarbij zelfs wordt gespeculeerd dat teams tot wel € 50 miljoen per jaar aan winst kunnen behalen.