Het gebeurt vaak dat als een miljardair komt te overlijden, het gigantische vermogen van diegene doorschuift naar de erfgenamen, vaak familie of goede vrienden. Hoe anders is dat voor Nicolas Puech, een nakomeling van de oprichter van Hermès, het Franse luxemerk van lederwaren. De 80-jarige Franse Hermès-miljardair wil zijn Marokkaanse klusjesman adopteren, om hem minstens de helft van zijn geschatte vermogen van € 10 miljard te schenken. Die vermeende erfenis omvat dus zeker € 5 miljard.

Hermès-miljardair wil helft van vermogen van € 10 miljard nalaten voor Marokkaanse klusjesman

Nicolas Puech, een 80-jarige Fransman woonachtig in het kanton Wallis in het zuiden van Zwitserland, is een van de grootste individuele aandeelhouders van Hermès, met zo’n vijf procent. Hij is een afstammeling van de vijfde generatie van Thierry Hermès, de oprichter van het Franse luxueuze warenhuis. De tachtiger zit met een probleem, voor hoever je dat zo kunt noemen. Hij is vrijgezel en heeft geen kinderen, en op papier dus niemand om zijn vermogen van naar schatting € 10 miljard aan te schenken.

Puech’s gewezen tuin- en klusjesman moet de gegadigde zijn, zo meldt de krant Tribune de Genève. Dat betreft een 51-jarige man uit een naar eigen zeggen ‘heel eenvoudige Marokkaanse familie’. In een brief uit oktober 2022 gaf de nakomeling van de Hermès-oprichter een advocaat opdracht om zijn “erfrechtelijke situatie op orde te stellen”. De advocaat zou ook opdracht gekregen hebben om een adoptieprocedure te starten jegens de klusjesman. Het magazine Bilan, dat ieder jaar een rangschikking opstelt van de driehonderd rijkste personen in Zwitserland, schat het fortuin van Puech op 9 à 10 miljard Zwitserse frank (€ 9,4 à € 10,4 miljard).

Als deze procedure met succes zou worden voltooid, zou dat betekenen dat de man zo de erfgenaam zou worden van meer dan de helft van het fortuin van Puech. De miljardair had hem eerder ook al een villa in Montreux van € 4,2 miljoen en een pand in Marrakech van € 1,6 miljoen geschonken. Wat er met de andere helft van het vermogen van Puech zal gebeuren, is tot noch toe onbekend.

Onbegrip

De keuze van de Hermès-miljardair kan op veel onbegrip rekenen. In 2011 tekende Puech namelijk een erfovereenkomst ten voordele van Isocrate, een stichting in Genève die projecten financiert in de strijd tegen desinformatie. Dat document is in feite dwingender dan een testament, maar in februari van dit jaar kwam Puech er toch op terug.

Isocrate betreurt dat het voortbestaan van zijn activiteiten bedreigd wordt ‘door zaken waar het niets aan kan doen’. De stichting spreekt van een ‘intermenselijk conflict en hebzucht’.