Als u denkt aan de meest lucratieve sport ter wereld, zult u ongetwijfeld denken aan voetbal, de sport waar bedragen van meer dan € 100 miljoen voor een speler eerder regel dan uitzondering zijn – welke vervolgens ook exorbitante miljoenencontracten krijgen aangeboden. Dat alles valt echter in het niet bij honkbal, vanzelfsprekend vooral in de Verenigde Staten heel erg groot.  In dat land is afgelopen weekend dan ook het grootste contract uit de mondiale sportgeschiedenis getekend: die eer valt ten deel aan de Japanse honkballer Shohei Ohtani, die heeft getekend bij Los Angeles Dodgers.

Japanse honkballer Shohei Ohtani tekent het grootste sportcontract uit de geschiedenis

Dat honkballer Shohei Ohtani deze winter alle records ging breken met een nieuw contract bij een nieuwe club, daar ging iedereen in de honkbalwereld wel vanuit. De 29-jarige Ohtani wordt wereldwijd immers gezien als een van de beste ’two-way’ spelers – spelers die zowel als slagman en als werper spelen – aller tijden. Nadat hij na de middelbare school zijn carrière in zijn thuisland Japan begon, kreeg hij in december 2017 de kans om naar de Verenigde Staten te vertrekken, de bakermat als het gaat om honkbal. Hij belandde bij de Los Angeles Angels, alwaar hij een tekenbonus van $ 2,315 miljoen ontving. Op dat moment was hij een van de meest begeerde transfervrije spelers van het moment. Daar kreeg hij de ruimte om zowel te werpen als te slaan. Iets wat in meer dan honderd jaar niet was voorgekomen en wat de unieke kwaliteiten van de 29-jarige Japanner verder belichaamt.

Niet voor niets zaten alle grote clubs achter de honkballer aan. Dat Ohtani deze winter alle records ging breken met een nieuw contract bij een nieuwe club, daar ging iedereen in de honkbalwereld zogezegd wel vanuit. De vraag was alleen hoeveel het precies zou worden, en waar hij zou gaan tekenen. Die eer was uiteindelijk voor Los Angeles Dodgers. De verwachting was wel dat zijn contract meer dan $ 500 miljoen zou bedragen, de geruchten waren dat het misschien zelfs wel boven de $ 600 miljoen zou uitstijgen. Toch vielen alle monden open toen bekend werd dat zijn nieuwe contract hem het komende decennium gegarandeerd $ 700 miljoen oplevert, omgerekend € 650 miljoen, en dus $ 70 miljoen per jaar.

Nog meer dan Messi, Ronaldo en Mbappé

Het is daarmee het grootste sportcontract ooit. Niemand komt in de buurt van het contract van Ohtani: in het honkbal was Mike Trout, Ohtani’s voormalige teamgenoot bij Los Angeles Angels, recordhouder met een contract van $ 426,5 miljoen dollar. In andere sporten als American football en basketbal zijn ook contracten voor honderden miljoenen dollars getekend, maar in de Noord-Amerikaanse profcompetities was er nooit een contract boven de grens van een half miljard dollar.

De enigen die op jaarbasis meer verdienen zijn een select groepje voetballers: Cristiano Ronaldo en Karim Benzema krijgen meer dan € 200 miljoen per jaar bij hun Saoedische clubs, respectievelijk Al-Nassr en Al-Ittihad. Ook Kylian Mbappé kan van 2022 tot 2025 meer dan € 600 miljoen verdienen als hij bij Paris Saint-Germain blijft. De totaalsommen van hun contracten zijn echter lager omdat ze, net als Lionel Messi een paar jaar terug bij FC Barcelona (€ 550 miljoen), voor kortere tijd hebben getekend dan Ohtani.