De recente veiling van de betoverende avondjurk van prinses Diana heeft niet alleen de mode-enthousiastelingen, maar ook veilingkenners in verbazing achtergelaten. De majestueuze creatie, ontworpen door Jacques Azagury, verwisselde van eigenaar voor een verbluffende prijs van $ 900.000, omgerekend € 800.000, ruim boven de eerder geschatte waarde van € 100.000 tot € 200.000. Deze iconische jurk, die ooit de schouders van prinses Diana sierde tijdens een vorstelijk evenement in Florence en later nog eens schitterde tijdens een optreden in Canada, fungeerde als een stralend middelpunt en verrijkte de legendarische stijl van de prinses.

Avondjurk van prinses Diana levert tonnen op bij veiling

Een ander opmerkelijk stuk dat onlangs onder de hamer ging, is de delicate witte blouse die prinses Diana droeg op haar verlovingsportret. Deze gracieuze creatie wist een opbrengst van maar liefst € 300.000 te genereren, aanzienlijk boven de vooraf verwachte prijsklasse van € 80.000 tot € 100.000.

Het verlovingsportret van prinses Diana is wereldwijd een symbool geworden, en deze blouse speelde een hoofdrol in het vastleggen van de tijdloze charme ervan. Het feit dat het kledingstuk voor zo’n aanzienlijk bedrag van eigenaar wisselde, benadrukt eens te meer de ongekende populariteit en invloed die prinses Diana op de wereld had. Diana kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs. Bij dat ongeval was een zeer negatieve rol voor de paparazzi weggelegd, die in plaats van te helpen, kozen om foto’s van de dan nog zwaargewonde Diana te maken.

Breken geen records

Hoewel deze recente veilingen indrukwekkende bedragen hebben gegenereerd, breken ze niet de records die eerder werden gevestigd met betrekking tot kledingstukken die aan prinses Diana toebehoorden. Een eerder geveilde trui, bekend als de ‘zwarte schapentrui’, die Diana droeg tijdens een opmerkelijke fotoshoot, ging voor het recordbedrag van € 1,1 miljoen over de toonbank.

Desalniettemin getuigen de veilingen van de avondjurk en de blouse van de voortdurende vraag naar kledingstukken die verbonden zijn met de prinses. Prinses Diana’s tijdloze stijl en onweerstaanbare charme blijven wereldwijd mensen fascineren, wat resulteert in aanzienlijke biedprijzen.

In essentie illustreren deze veilingen op meesterlijke wijze hoe iconisch prinses Diana was en blijft, en hoe diep haar aantrekkingskracht op bewonderaars wereldwijd reikt. Haar kledingstukken transcenderen niet alleen de grenzen van mode, maar dienen ook als tastbare herinneringen aan een buitengewone vrouw die de wereld wist te betoveren.