De McLaren Group, waar zowel McLaren Automotive als McLaren Racing deel van uitmaken, is momenteel in gesprek met Mumtalakat Holding Company, het staatsinvesteringsfonds van Bahrein. Als de deal doorgaat, zal het fonds de controle krijgen over zowel de auto-industrie als de Formule 1-teamactiviteiten van McLaren Racing, dat ook betrokken is bij INDYCAR.

Een herkapitalisatieplan voor een gestroomlijnde aandelenstructuur

De voorgestelde overname omvat ook een herkapitalisatieplan dat reeds is goedgekeurd door de aandeelhouders van McLaren Group. Dit plan heeft tot doel een meer gestroomlijnde aandelenstructuur en bestuursproces te introduceren. Door deze verandering hoopt McLaren een solide platform te creëren om haar productaanbod en merkaanwezigheid uit te breiden, mogelijk zelfs naar andere markten.

McLaren Group op het punt van overname door Bahreins staatsinvesteringsfonds

Bron: McLaren

Financiële uitdagingen voor McLaren Group

Ondanks het succesvol produceren van indrukwekkende supercars heeft de McLaren recentelijk te maken gehad met financiële uitdagingen. In de eerste negen maanden van 2024 werd er bijvoorbeeld ongeveer £ 270 miljoen aan cashburn genoteerd. Om geld in te zamelen, heeft het bedrijf voor de voorgestelde overname 54 voertuigen uit zijn erfgoedcollectie verkocht aan Mumtalakat.

Deze financiële problemen hebben geleid tot de betrokkenheid van Mumtalakat bij McLaren Group. Het investeringsfonds heeft zijn belang vergroot door meer dan $ 500 miljoen aan aandelen te kopen van zowel het Saudische Public Investment Fund (PIF) als Ares Management.

Toekomstige mogelijkheden voor McLaren Group

Met de voorgestelde overname en herkapitalisatieplan is McLaren Group optimistisch over de toekomst. Door samen te werken met Mumtalakat hoopt het bedrijf zijn financiële positie te versterken en nieuwe groeimogelijkheden te benutten. Met name het uitbreiden van hun productaanbod en merkaanwezigheid naar andere markten wordt gezien als een veelbelovende stap.

Het is nog afwachten of de deal daadwerkelijk zal plaatsvinden en wat dit zal betekenen voor McLaren als geheel. Maar met de steun van Bahrein’s Mumtalakat Holding Company zou McLaren mogelijk in staat kunnen zijn om hun positie in zowel de auto-industrie als de Formule 1-wereld verder te versterken.