De UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Conference League zijn prestigieuze voetbalcompetities die jaarlijks teams van over heel Europa samenbrengen in een strijd om de titel. Naast roem en eer, is er echter ook een aanzienlijke financiële prijzenpot te winnen. Laten we eens kijken naar de totale prijzenpotten voor elk van deze competities voor het seizoen 2023-2024.

UEFA Champions League 2023-2024

De UEFA Champions League is zonder twijfel een van de meest begeerde trofeeën in het Europese clubvoetbal. De prijzenpot voor het seizoen 2023-2024 bedraagt maar liefst € 2,55 miljard. Dit enorme bedrag wordt verdeeld onder de teams op basis van hun prestaties in verschillende stadia van het toernooi.

Allereerst ontvangen alle 32 teams die de groepsfase hebben bereikt een vast startbedrag van € 15,25 miljoen. Vervolgens verdienen zij extra premies voor elke overwinning en gelijkspel tijdens deze fase. Daarnaast worden er bonussen uitgedeeld aan teams die doorgaan naar de knock-outfase, waarbij elke ronde hogere bedragen oplevert.

Naast deze sportieve prestatiebonussen is er ook een ‘market pool’, bestaande uit een gedeelte van TV-rechten en commerciële opbrengsten, die wordt verdeeld onder alle clubs op basis van hun nationale marktwaarde. Dit zorgt voor een eerlijke verdeling van de financiële middelen tussen teams uit verschillende landen.

De winnaar van de UEFA Champions League ontvangt een extra premie van € 19 miljoen, terwijl de verliezend finalist € 15 miljoen krijgt. Uiteindelijk kan het winnen van deze competitie niet alleen leiden tot glorie op het veld, maar ook tot aanzienlijke financiële beloningen voor de betrokken clubs.

Europa League 2023-2024

De UEFA Europa League is een andere prestigieuze competitie die teams uit heel Europa samenbrengt. Voor het seizoen 2023-2024 is er een totale prijzenpot van € 560 miljoen beschikbaar gesteld door de UEFA.

Voor de groepsfase ontvangen alle 32 teams een startbedrag van € 2,92 miljoen. Daarnaast verdienen zij extra premies voor overwinningen en gelijkspelen in deze fase. Naarmate ze vorderen naar de knock-outfase, worden de bedragen hoger en kunnen teams grote sommen geld verdienen door succesvol te zijn.

Ook bij de UEFA Europa League is er een ‘market pool’ om ervoor te zorgen dat clubs uit verschillende landen eerlijk worden beloond op basis van hun nationale marktwaarde. Deze pool wordt samengesteld uit TV-rechten en commerciële opbrengsten en verdeeld onder alle clubs die hebben deelgenomen aan het toernooi.

De winnaar van de UEFA Europa League ontvangt een extra premie van € 8 miljoen, terwijl de verliezend finalist € 4 miljoen krijgt. Het winnen van deze competitie kan niet alleen een trofee opleveren, maar ook aanzienlijke financiële voordelen voor de betrokken clubs.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door UEFA Europa League (@europaleague)

UEFA Conference League 2023-2024

De UEFA Conference League is een nieuwe toevoeging aan het Europese clubvoetbal en biedt teams uit kleinere voetballanden de mogelijkheid om te strijden op internationaal niveau. Voor het seizoen 2023-2024 is er een totale prijzenpot van € 235 miljoen beschikbaar gesteld.

Voorafgaand aan de groepsfase ontvangen alle 32 teams een startbedrag van € 1,5 miljoen. Net als bij de andere competities verdienen zij extra premies voor overwinningen en gelijkspelen in deze fase. Hoe verder ze komen in het toernooi, hoe hoger de bedragen worden die kunnen worden gewonnen.

Ook bij de UEFA Conference League wordt er rekening gehouden met marktwaarde bij het verdelen van de financiële middelen. Dit zorgt ervoor dat clubs uit verschillende landen eerlijk worden beloond en dat er meer gelijkheid is tussen teams met verschillende budgetten.

De winnaar van de UEFA Conference League ontvangt een extra premie van € 5 miljoen, terwijl de verliezend finalist € 3 miljoen krijgt. Deze competitie biedt nieuwe kansen en mogelijkheden voor clubs om zich te onderscheiden op Europees niveau.