Ooit werd het huren van een woning gezien als minderwaardig. Nu verkiezen ’s werelds rijkste mensen steeds meer een huurwoning boven een koopwoning. Volgens een nieuw rapport van Beauchamp Estates hebben stijgende rentetarieven en belastingen op onroerend goed vermogende individuen aangemoedigd om hun investeringsstrategieën te heroverwegen. In de eerste helft van 2023 gaven multimiljonairs en miljardairs ongeveer € 15 miljoen (of ongeveer $18,9 miljoen) uit aan het huren van luxe woningen in Londen. Als gevolg hiervan zijn de huurprijzen in de Britse hoofdstad jaarlijks met 8,8 procent gestegen en liggen ze nu maar liefst 30 procent boven het niveau voor de pandemie.

Internationale concurrentie voor luxe huurwoning

De superrijken beperken zich niet alleen tot Londen, echter. De concurrentie op de markt voor superluxe huurwoningen neemt wereldwijd toe, met kosmopolitische bestemmingen zoals Miami en Los Angeles die met elkaar concurreren. “Londen concurreert met andere rivaliserende economische centra zoals Dubai, de Franse Rivièra en Manhattan om multimiljonairs en miljardairs aan te trekken,” legt Jeremy Gee, algemeen directeur bij Beauchamp Estates uit. “Binnenlandse kwesties, waaronder rentetarieven, belastingheffing en overheidsregulering, spelen een belangrijke rol in het besluitvormingsproces. 

In de Verenigde Staten blijft de verkoop van bestaande woningen afnemen, wat erop wijst dat potentiële huizenkopers nog steeds wachten op lagere hypotheekrentes en een groter aanbod. Bovendien zijn de woningen voor mensen in de hogere inkomensklassen mogelijk op dit moment niet de investering waard. RentCafe ontdekte dat het aantal welgestelde huurders in de VS – met een jaarlijks inkomen van meer dan $ 150.000 – tussen 2015 en 2020 met 82% is gestegen. Nog verrassender is dat het aantal Amerikaanse huurders met een inkomen van meer dan $ 1 miljoen in 2020 een recordhoogte bereikte van 3.381.

Koeling maar nog steeds hogere tarieven

In oktober 2023 bedroeg de gemiddelde prijs van een huurwoning in Amerika’s 50 grootste steden ongeveer $ 1.750 per maand, een daling van $ 30 ten opzichte van vorig jaar. Ter vergelijking: de gemiddelde huurprijs in heel de VS bereikte in 2022 een all-time high van $ 2.054. Dankzij nieuwe woningvoorraad en een bouwboom lijkt de huurmarkt af te koelen voor mensen die zich zorgen maken over betaalbaarheid. Huurders zullen echter merken dat de huurtarieven nog steeds aanzienlijk hoger liggen dan voor de pandemie.