Amerikanen van 70 jaar en ouder bezitten maar liefst 30 procent van de Amerikaanse rijkdom, meldde Bloomberg eerder deze week. Dat blijkt uit gegevens van de Federal Reserve, waaruit blijkt dat oudere Baby Boomers sinds 2019 $ 14 biljoen aan extra netto waarde hebben verworven. Deze cijfers zijn des te indrukwekkender als je bedenkt dat deze leeftijdsgroep slechts 11 procent van de Amerikaanse bevolking uitmaakt.

70+’ers bezitten tegenwoordig meer dan 30% van de Amerikaanse rijkdom

De stijging kan worden toegeschreven aan een paar factoren: ten eerste wordt de Amerikaanse bevolking steeds ouder, wat betekent dat er meer mensen zijn tussen de 70 en ouder dan er slechts enkele jaren geleden waren. In vergelijking met 2019 zijn er nu ongeveer 2,3 miljoen meer Amerikanen in die leeftijdsgroep.

Ten tweede zijn deze oudere mensen waarschijnlijker eigenaar van huizen en aandelen, die beide recentelijk in waarde zijn gestegen. De waarden van woningen, aandelen en beleggingsfondsen gaan allemaal de goede richting op als het gaat om welvaartsaccumulatie. Ondanks enkele economische dipjes tijdens de pandemie hebben oudere Amerikanen sinds 2019 een extra $ 5 biljoen aan aandelenwinst gezien, aldus Bloomberg.

Andere gegevens van de Federal Reserve tonen aan dat het gemiddelde aandelenbezit voor mensen van 65 jaar en ouder in 2022 een gezonde $ 1,8 miljoen bedroeg, mede dankzij de extreem rijke Amerikanen. In totaal werd in het derde kwartaal van dit jaar bijna 38 procent van de Amerikaanse rijkdom, bestaande uit bedrijfsaandelen en beleggingsfondsen gehouden door mensen van 70 jaar en ouder, het hoogste aantal ooit sinds de gegevens teruggaan tot 1989.

Welvaartsverschillen tussen leeftijdsgroepen

Terwijl Baby Boomers in Amerika het behoorlijk goed doen, hebben andere leeftijdsgroepen het niet zo goed als het gaat om welvaart. Mensen tussen de 40 en 70 jaar oud, die doorgaans worden beschouwd als op hun hoogtepunt wat betreft inkomen, hebben minder huishoudelijke welvaart dan in 2019. Diegenen tussen de 55 en 69 hebben hun aandeel zien dalen van 45,2 procent naar 42,4 procent, en Amerikanen tussen de 40 en 54 hebben een daling ervaren vanaf 23,4 procent naar 20,5 procent.