Bayer, een van de bekendste Duitse chemieconcerns, zit in de problemen. Zij moeten een Amerikaan een astronomisch hoge schadevergoeding betalen. Bayer is een internationaal concern uit Duitsland, met het hoofdkantoor in Leverkusen. Het Duitse bedrijf had in 2021 een totale omzet van € 44 miljard, 35% van deze omzet werd behaald in Noord-Amerika.

Bayer moet schadevergoeding van € 2 miljard betalen

Nu is er een Amerikaanse man naar de rechtbank gestapt in de stad Philadelphia. De man beweert kanker gekregen te hebben door blootstelling aan Roundup. Dit middel is een onkruidbestrijdingsmiddel dat geproduceerd wordt door Bayer. De man uit Amerika heeft Non-Hodgkin lymfomen. Volgens het UMC worden door deze ziekte de lymfeklieren groter en verliest het lichaam hierdoor een deel van de afweer tegen virussen en bacteriën. Zo kunnen er makkelijker infecties ontstaan.

De man uit Amerika heeft van de rechtbank in Philadelphia gelijk gekregen. De rechters oordeelden dat de ziekte van de Amerikaan inderdaad het gevolg is van het gebruiken van Roundup rondom het huis. Bayer moet de Amerikaan een schadevergoeding betalen van zo’n € 2 miljard. Echter is het Duitse concern niet van plan het geld direct over te maken. Zij hebben besloten om in hoger beroep te gaan. Het is echter niet de eerste keer dat Bayer een dergelijke claim binnenkrijgt. Zij zouden inmiddels ongeveer 165.000 claims aan de broek hebben hangen vanwege Roundup en het letsel wat het veroorzaakt.

Middel in ieder geval komende tien jaar beschikbaar in Europa

De stof in Roundup die dit alles veroorzaakt is glyfosaat, dit is een omstreden bestanddeel dat volgens experts verschillende ziektes kan veroorzaken. Zo zou het kankerverwekkend zijn en het zou ook de ziekte van Parkinson veroorzaken. Er zijn zelfs onderzoeken die zeggen dat glyfosaat op jonge leeftijd leukemie kan veroorzaken. Echter zijn er ook experts die deze inzichten tegenspreken.

In Europa mag de stof glyfosaat ook worden gebruikt. De Europese Commissie besloot in november 2023 dat het omstreden middel de komende tien jaar nog gebruikt mag worden. Alhoewel het middel nog is toegestaan zijn er wel strengere regels aan verbonden. Zo mogen er geen gewassen worden gedroogd en moeten de gebruikers maatregelen nemen om te voorkomen dat het andere dieren en planten onbedoeld raakt. De Europese vergunning betekent niet dat het middel in Nederland de komende tien jaar gebruikt mag blijven worden. Ieder EU-land bepaalt voor zichzelf waar en hoe het middel wordt toegelaten.