In het jaar 2023 werden er in totaal bijna 370.000 nieuwe auto’s verkocht in Nederland. Dit was een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin er slechts 310.000 auto’s werden verkocht. Deze groei kan grotendeels worden toegeschreven aan de vertraagde leveringen van het jaar ervoor. We zetten de best verkochte auto’s van 2023 op een rij.

Tesla Model Y aan kop van lijst met best verkochte auto’s van 2023

Een opvallende trend in de verkoopcijfers van 2023 was de opkomst van de Tesla Model Y als best verkochte auto. Met ongeveer 13.000 exemplaren wist deze elektrische SUV alle andere modellen te overtreffen. Op de tweede plaats vinden we de populaire Kia Picanto met een respectabele verkoop van 10.000 exemplaren. Ook andere modellen deden het goed in 2023, waaronder de Peugeot 208, Volvo XC40 en Kia Niro. Dit toont aan dat zowel compacte auto’s als SUV’s populair waren onder autokopers.

Nieuwe autoverkopen in Nederland tonen positieve groei in 2023

Volkswagen leidt de automerken

Als we kijken naar de populairste automerken van 2023, zien we dat Volkswagen naar voren komt als winnaar. Met een breed scala aan modellen en een goede reputatie wist Volkswagen veel autokopers te overtuigen. Op de tweede plaats vinden we Kia, gevolgd door Toyota op de derde positie.

De top vijf wordt gecompleteerd door BMW en Skoda. Opvallend is dat Skoda BMW op de voet volgt, wat aangeeft dat het merk steeds meer terrein wint in Nederland.

Elektrische auto’s winnen aan populariteit

Hoewel elektrische auto’s steeds populairder worden, behoorden de Volkswagen ID3 en Polo niet tot de vijf best verkochte modellen van 2023. Ondanks dat was Volkswagen wel het populairste merk binnen het elektrische segment, met een aanzienlijk marktaandeel. Dit geeft aan dat er nog steeds ruimte is voor groei en concurrentie binnen de markt voor elektrische voertuigen. Het is interessant om te zien hoe andere merken zich zullen ontwikkelen en of zij in staat zijn om Volkswagen van zijn troon te stoten in de komende jaren.