De Malediven worden geconfronteerd met een boycot van hun grootste bronnen van inkomsten uit toerisme, nadat drie van hun ambtenaren de Indiase premier Narendra Modi hebben beledigd. Onder andere Indiase beroemdheden roepen op om de zonovergoten, luxueuze vakantiebestemming te mijden.

Malediven gaat gebukt onder Indiase boycot

Het incident begon toen drie Maledivische functionarissen denigrerende opmerkingen maakten over de Indiase premier Narendra Modi. Deze beledigende uitspraken vielen niet in goede aarde bij prominente figuren in India, die hun woede uitten en opriepen tot een boycot van de Malediven als toeristische bestemming. De regering van de Maldiven reageerde snel en nam afstand van de denigrerende opmerkingen door de drie betrokken functionarissen te schorsen.

Invloedsstrijd tussen India en China

Deze boycot komt tegen de achtergrond van een voortdurende invloedsstrijd tussen India en China in de regio. President Mohamed Muizzu staat bekend om zijn pro-Chinese houding, wat heeft geleid tot spanningen met India. Beide landen willen invloed uitoefenen op de Malediven, een strategisch gelegen eilandengroep in de Indische Oceaan. Nodi had op X foto’s geplaatst toen hij aan het snorkelen was op de Malediven zonder dat land te benoemen, waarop drie Maledivische ambtenaren schofferende opmerkingen maakten.

Opvallend genoeg vond dit incident plaats tijdens het eerste bezoek van president Mohamed Muizzu aan China sinds zijn aantreden als president. Dit bezoek is bedoeld om belangrijke overeenkomsten ter bevordering van handel en ontwikkeling te ondertekenen. De timing van de beledigende opmerkingen is dan ook zeer ongelukkig en kan de relatie tussen India en de Malediven verder onder druk zetten.

Boycot treft Malediven toerisme na Modi belediging

Impact op het toerisme

De boycot van de Malediven heeft met name gevolgen voor het toerisme, dat een belangrijke bron van inkomsten is voor het land. Vorig jaar bezochten meer dan 209.000 Indiase toeristen de Malediven, waarmee India verantwoordelijk was voor het grootste aantal bezoekers. Deze boycot kan dus een aanzienlijke impact hebben op de toeristische sector van de Malediven.

Verschillende prominente Indiase beroemdheden hebben zich uitgesproken tegen de beledigende uitspraken en roepen hun fans op om andere lokale reisbestemmingen boven de Malediven te kiezen. Dit heeft geleid tot een groeiend bewustzijn onder Indiase reizigers om alternatieve bestemmingen te overwegen in plaats van naar de Malediven te gaan.