Het is een belangrijk jaar voor McLaren, aangezien het zijn 60-jarig jubileum in de autosport viert, een viering die wordt voortgezet bij McLaren Automotive en zijn supercar-modellen. In april presenteerde het Britse merk de 750S, een vervanger voor het populaire model 720S – de op één na beste in de Car of the Year-wedstrijd van Robb Report in 2018. Nu heeft McLaren de GTS onthuld, een vernieuwde versie van het GT-model dat in 2019 werd geïntroduceerd.

De ontwikkeling van de McLaren GTS

De GT was ontwikkeld als het dichtstbijzijnde model van McLaren tot een dagelijkse auto, terwijl het nog steeds dezelfde stijl- en prestatiekenmerken bezit die men zou verwachten van het merk dat de naam draagt van legendarische racer Bruce McLaren. Toch leek de originele GT niet helemaal aan zijn missie te voldoen, althans volgens het oordeel van de juryleden van Robb Report’s Car of the Year-verkiezing in 2021, waarin hij op de negende plaats eindigde in een veld van elf auto’s. En toch was onze mening destijds: “Wat zeker is, is dat hoewel de huidige GT misschien niet kan tippen aan zijn kleinere broertjes, er ruimte is voor verbetering.” Het lijkt erop dat de GTS daarop aansluit.

De nieuwe McLaren GTS biedt een ongeëvenaarde mix van rijgedrag en prestaties, met verfijning en praktisch gebruik”, aldus Michael Leiters, CEO van McLaren Automotive, in de officiële verklaring. Hij voegt eraan toe dat de GTS naast “een echte supercar-rijervaring… een ideale metgezel is wanneer je wilt ontspannen tijdens een langere reis met bagage voor een weekendje weg.” Op papier, waar we op dit moment voornamelijk op moeten afgaan, lijkt de achterwielaangedreven GTS met een dakpaneel van gerecycled koolstofvezel een samensmelting te zijn van gematigde updates, voornamelijk esthetisch, zonder grote wijzigingen. De basis blijft hetzelfde carbonfiber Monocell II-T monocoque chassis als de GT, die beide delen met de Speedtail uit McLarens Ultimate-serie. De laadruimte, relatief ruim vergeleken met de rest van de modellenlijn, is ook onveranderd en meet 20,1 kubieke voet. Wat bescheiden verbeterd is, is het vermogen van de 4.0-liter twin-turbo V-8-motor. Deze levert nu 14 pk extra voor een totaal van 626 pk, maar behoudt hetzelfde koppel van 465 ft-lbs.

De nieuwe McLaren GTS misschien wel de meesterlijke samensmelting van prestaties en dagelijks gebruiksgemak

De nieuwe McLaren GTS misschien wel de meesterlijke samensmelting van prestaties en dagelijks gebruiksgemak

Een auto voor autoliefhebbers en enthousiastelingen

De doelgroep voor de nieuwe McLaren GTS bestaat uit autoliefhebbers en enthousiastelingen die op zoek zijn naar een supercar-ervaring die toch geschikt is voor dagelijks gebruik. Met zijn mix van rijgedrag en prestaties biedt de GTS het beste van beide werelden: krachtige acceleratie en hoge snelheden op het circuit, gecombineerd met verfijning en praktisch gebruik voor langere reizen of weekenduitstapjes. Het is een auto die zowel de adrenalinejunkie als de pragmatische automobilist zal aanspreken.

Wat betreft de concurrentie, bevindt de McLaren GTS zich in het segment van luxe sportwagens en supercars. Potentiële rivalen zijn onder meer de Ferrari Portofino, Aston Martin DB11 en Porsche 911 Turbo S. Deze modellen hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en aantrekkingskracht, maar de GTS onderscheidt zich door zijn pure rijdynamiek en het DNA van McLaren als racewagenfabrikant.

De nieuwe McLaren GTS misschien wel de meesterlijke samensmelting van prestaties en dagelijks gebruiksgemak

Een spannende toevoeging aan het assortiment

Al met al belooft de nieuwe McLaren GTS een spannende toevoeging te zijn aan het assortiment van McLaren Automotive. Met zijn verbeterde motorprestaties, verfijnd interieur en praktische bruikbaarheid kan deze supercar zowel opwindend als functioneel zijn voor eigenaren die willen genieten van een uitstekende rijervaring zonder concessies te doen aan comfort of dagelijks gebruiksgemak. De doelgroep is breed, variërend van enthousiaste autoliefhebbers tot pragmatische automobilisten die op zoek zijn naar een supercar met dagelijks gebruiksgemak.

Of je nu op zoek bent naar snelle acceleraties op het circuit of een ontspannen weekendje weg met bagage, de McLaren GTS biedt de perfecte combinatie van prestaties en praktisch gebruik. Met zijn elegante design en indrukwekkende vermogen zal deze supercar zeker de aandacht trekken. Het is duidelijk dat McLaren blijft innoveren en streven naar perfectie in de autosportwereld, en de GTS is daar het nieuwste bewijs van. Dus als je op zoek bent naar een auto die zowel opwindend als functioneel is, kijk dan niet verder dan de McLaren GTS.