Het afgelopen jaar waren Nederlandse artiesten zeer succesvol in het buitenland, met maar liefst 10.764 optredens over de grenzen heen. Met name dj’s zijn bekende exportproducten van Nederland, waarbij Tiësto en Garrix de koplopers zijn met respectievelijk 94 en 92 buitenlandse shows. De exportwaarde van Nederlandse muziek is in 2023 daardoor gestegen naar € 198 miljoen, een toename van 15% ten opzichte van 2022.

Top tien artiesten wereldwijd

Naast Tiësto en Martin Garrix hebben ook Afrojack, Chris Stussy en Joris Voorn veelvuldig opgetreden buiten Nederland. Opvallend genoeg bevinden zich in deze top tien ook twee artiesten uit een ander muziekgenre, waaronder de Nijmeegse punkrockformatie Antillectual.

Ook andere Nederlandse artiesten hebben internationaal succes behaald. Zo waren de pianospelende broers Lucas & Arthur Jussen maar liefst 86 keer te zien in Duitsland, Noord-Amerika en het Verre Oosten. André Rieu staat met 63 buitenlandse shows op plek 22, maar speelt wel in aanzienlijk grotere zalen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Martin Garrix (@martingarrix)

Exportwaarde van Nederlandse muziek

De optredens van Nederlandse artiesten hebben naar schatting een totale exportwaarde van € 152 miljoen opgeleverd, in totaal bedroeg de zogeheten exportwaarde in 2023 ruim € 198 miljoen. Dit is een stijging van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Naast de optredens hebben ook rechten en opnamen van Nederlandse muziek bijgedragen aan deze exportwaarde.

Het succes van Nederlandse artiesten blijkt niet alleen uit hun buitenlandse optredens, maar ook uit hun populariteit op streamingplatforms zoals Spotify. Tiësto is niet alleen de meest opgetreden artiest, maar ook een van de meest beluisterde artiesten met maar liefst 39 miljoen maandelijkse luisteraars. Ook Martin Garrix en Duncan Laurence zijn populaire Nederlandse artiesten buiten het genre elektronische dansmuziek.

Verwachting voor 2024

Ondanks deze stijging in blijft de totale exportwaarde over 2023 nog achter bij het topjaar 2018, toen deze een waarde had van ruim € 216 miljoen.

Buma Cultuur-directeur Frank Helmink heeft hoge verwachtingen voor het komende jaar. Hij speculeert dat de positieve ontwikkelingen in de Nederlandse muziekindustrie op langere termijn zullen leiden tot een recordjaar in 2024.