Op 25 januari heeft een restaurant uit de Franse hoofdstad Parijs aangifte gedaan voor wel een hele bijzondere misdaad. Het prestigieuze restaurant ‘La Tour d’Argent’ heeft tijdens het controleren van de inventaris ontdekt dat er voor een verbijsterend bedrag aan wijn gestolen is uit hun gevierde wijnkelder. De politie tast nog in het duister wat betreft de details van de wijnroof.

Meest imponerende wijnkelder ter wereld getroffen door grootschalige wijnroof

La Tour d’Argent is van de meest befaamde restaurants aan de Seine. Het restaurant bestaat al sinds 1582, en in 1996 kreeg het restaurant drie sterren toegekend in de Michelin-guide. In 1996 werden dit er twee en in 2006 hield het restaurant er nog één over. Het legendarische restaurant staat niet alleen bekend om de Michelin-sterren of hun specialiteit in het klaarmaken van eend, maar staat ook bekend als inspiratie voor de Disney Pixar film Ratatouille.

Onder het etablissement liggen misschien wel de grootste schatten van Parijs bewaard. Er ligt een waarde van € 25 miljoen in de befaamde wijnkelder, verdeeld over maar liefst 300.000 flessen wijn. Dit maakt het de grootste wijnkelder van Parijs en één van de meest imponerende wijnkelders van de wereld. Als u de kans krijgt om hier te eten heeft u de keuze uit maar liefst 15.000 soorten wijn op een 400 pagina’s lange wijnkaart.

Meesterdief maakt een buit van maar liefst € 1,5 miljoen

De dieven zouden een buit hebben gemaakt van in totaal 83 flessen Grand Cru wijn. Tussen deze flessen zou ook één van de meest exclusieve wijnen ter wereld hebben gezeten. De Romanée-Conti is één van de duurste wijnen ter wereld, van deze wijn worden er slechts 5.000 flessen gebotteld per jaar. De wijn wordt geproduceerd door de gelijknamige grand cru wijngaard die gelegen is in de Côtes de Nuits, in het noordoosten van Frankrijk. Dit wijnhuis is dan ook het beroemdste wijnhuis van de Bourgogne. Voor een fles grand cru uit 2011 legt u maar liefst € 16.500 neer, voor flessen uit eerdere jaren legt u een bedrag neer tot € 31.000. De dieven zouden mede door deze exclusieve wijn een buit hebben gemaakt van € 1,5 miljoen.

De meesterdief moet zich alleen nog niet rijk rekenen. Kopers die dit soort flessen willen hebben, willen altijd de herkomst van zo een fles nauwkeurig weten. Daarnaast zijn de flessen uit de gevierde wijnkelder allemaal uniek genummerd. Als de dief deze flessen online aanbiedt, zal hij snel gepakt worden. Er is echter geen spoor van de dieven te bekennen, de wijnroof heeft plaatsgevonden ergens tussen januari 2020 en januari 2024. Voor de Franse politie en het restaurant aan de Seine is het nog een groot raadsel hoe het precies gebeurd is. De wijnroof zou kunnen hebben plaatsgevonden tijdens een grote renovatie van het etablissement. In deze vijftien maanden was het restaurant gesloten voor bezoekers en hadden de dieven praktisch vrij spel.