De medeoprichter van Netflix, Reed Hastings, heeft een wel heel nobel gebaar gedaan. Volgens Bloomberg heeft de man maar liefst € 1,1 miljard gedoneerd aan Silicon Valley Community Foundation, een liefdadigheidsinstelling. De stichting pleit voor rechtvaardige beleidshervormingen en duurzame inkomensstrategieën voor mensen met lage inkomen en gekleurde gemeenschappen.

Medeoprichter Netflix doneert duizelingwekkend bedrag aan liefdadigheidsinstelling

Reed Hastings is een Amerikaanse miljardair/zakenman. Hij is medeoprichter van Netflix en zit momenteel in het bestuur van de streamingdienst. De 63-jarige Hastings doneerde ongeveer 2 miljoen aandelen van Netflix aan de stichting. De stichting is in 2007 opgericht om geld in te zamelen bij de grote chip- en techbedrijven, waar Silicon Valley (Californië) bekend om staat. In 2022 keerde de instelling zo’n € 2,4 miljard uit aan goede doelen om onder andere hulp te bieden aan arme kinderen, steun te bieden tijdens natuurrampen en betaalbare woningen beschikbaar maken.

Het is niet de eerste keer dat Silicon Valley Community Foundation een gigantisch bedrag gedoneerd krijgt. In december 2012 kreeg de stichting 18 miljoen aandelen gedoneerd van Facebook oprichter Mark Zuckerberg. De aandelen stonden in die tijd gelijk aan een bedrag van ruim € 460 miljoen. In 2013 doneerde Zuckerberg wederom een groot bedrag aan de stichting. Het ging om 18 miljoen aandelen van Facebook die toen een waarde hadden van ruim € 900 miljoen. In 2014 doneerde Jan Koum, de oprichter van WhatsApp, een bedrag van ruim € 50o miljoen.

Hasting onderdeel van campagne Bill Gates

Deze donatie van Hastings is niet geheel onverwacht. In 2012 ondertekende hij namelijk de ‘giving pledge’. De giving pledge is een liefdadigheidscampagne, opgericht door Bill Gates en Warren Buffet. Door middel van deze campagne willen ze de rijksten ter aarde aanmoedigen om minimaal 50% van hun rijkdom af te dragen aan goede doelen.

Het is dan ook niet de eerste keer dat Hastings een groot bedrag doneert aan een goed doel. In 2020 doneerde de CEO van Netflix en zijn vrouw Patty Quillin ruim € 100 miljoen. Deze donatie schonken ze aan een drietal organisaties om de educatie van zwarte studenten te bevorderen. Hasting en Quillin hebben de donatie eerlijk verdeeld over drie goede doelen. Zo ontvingen ‘The United Negro College Fund’, ‘HBCUs Spelman College’ en het ‘Morehouse College’ ieder € 35 miljoen om studenten te ondersteunen in de vorm van ‘scholarships’.