Een vrouw uit Brabant, eist momenteel 2500 Iraanse gouden munten van Bahar-e Azadi als onderdeel van haar echtscheidingsconvenant. De munten wegen elk 8,1 gram en bevatten 7,3 gram puur goud. Naar schatting zijn deze munten maar liefst € 1.266.750 waard.

Nederlandse vrouw eist 2500 Iraanse munten na scheiding

De vrouw beweert dat de munten tijdens het huwelijk nooit zijn opgeëist en dat zij er nu recht op heeft als onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Het juridische geschil draait om de vraag of de Iraanse wet op bruidsgeschenken van toepassing moet zijn en of deze in strijd is met de Nederlandse wet.

Na de scheiding in maart 2022 ontving de vrouw aanvankelijk een schadevergoeding van € 2.350. Later probeerde ze echter alsnog aanspraak te maken op de gouden munten. Tijdens het huwelijk wilde de vrouw oorspronkelijk 2000 munten, maar verhoogde later het aantal toen ze erachter kwam dat anderen hetzelfde bedrag in hun huwelijksakten hadden staan.

Afwijzing

De rechtbank heeft geoordeeld dat de eis van € 1,2 miljoen voor de munten onredelijk en onaanvaardbaar is, gezien het werkelijke vermogen van het echtpaar en de Nederlandse juridische context. Daarnaast merkte de rechtbank op dat het ontbreken van bewijs van misbruik een geldige reden voor echtscheiding is volgens de Iraanse wet.

Het geschil over deze gouden munten laat zien hoe complex een internationale scheidingsregeling kan zijn en hoe verschillende juridische systemen elkaar kunnen beïnvloeden. Hoewel de vrouw stelt recht te hebben op deze munten, heeft de rechtbank besloten dat haar claim niet gerechtvaardigd is gezien de omstandigheden.