Een jongen uit het Belgische dorpje Niel, uit de gemeente Antwerpen, had de schrik van zijn leven. Er verscheen een bekeuring op de deurmat van het gezin El Asbat met een astronomisch hoog bedrag. Het ging om een verkeersboete met gerechtkosten van maar liefst € 19 miljoen. De jonge Belg had gereden met een voorlopig rijbewijs zonder begeleider. In Nederland zou je voor deze overtreding een boete krijgen van € 150.

20-jarige Belg overtrad de wet op vier manieren tegelijk en ontvangt verkeersboete

De vader van de jonge bestuurder doet zijn verhaal bij het Belgische HLN en legt uit hoe de verkeersboete tot zo een bizar bedrag heeft kunnen komen. De 20-jarige zoon reed rond augustus vorig jaar de Belgische grens over, hij was een dag naar Parijs geweest. Rond een uur of drie ’s nachts reed hij door een rood stoplicht. Verdekt opgestelde politieagenten zagen dit gebeuren en besloten hem aan te houden.

De agenten stelden vast dat hij op vier manieren de wet aan het overtreden was, de vader vertelde hier het volgende over aan HLN: “Hij reed rond zonder begeleider, had geen zichtbare ‘L’ achter op zijn voertuig, reed ‘s nachts rond en negeerde een rood stoplicht. Zijn vaste begeleider was zijn moeder, maar die was op dat moment op vakantie in Marokko. De politie besloot dat het te veel was voor een onmiddellijke minnelijke schikking en dat hij zou moeten voorkomen voor de politierechtbank in Kortrijk. Resultaat: een boete van € 960.”

De datum werd ingevuld op de plek van de gerechtskosten

De verkeersboete komt thuis aan en de 20-jarige Belg schrikt zich rot, hij ziet geen bedrag staan van € 960, maar een bedrag van € 19 miljoen. Het gezin zocht direct contact met de FOD Financiën, de Belgische versie van de Rijksoverheid. “Na acht keer bellen kreeg ik maar geen respons. Dan heb ik mijn advocaat gecontacteerd die mij verzekerde dat het om een fout moest gaan. Vandaag heb ik dan getelefoneerd met de politierechtbank in Kortrijk, maar ook daar konden ze, ondanks hun verbazing, niet onmiddellijk verklaren wat er gebeurd was. ‘Hebt u het wel goed gelezen?’ vroegen ze. Maar het staat er zwart-op-wit.”

Uiteindelijk bleken de hoge gerechtskosten gelukkig niet te kloppen voor de 20-jarige Belg. Bij de FOD Financiën had een van de werknemers namelijk een fout gemaakt. De gerechtsdeurwaarder heeft per ongeluk de datum ingevuld in het vakje waar de gerechtskosten thuis horen. In plaats van € 960 werd de datum van het vonnis van de politierechtbank ingevuld, 19-12-2023. Door deze fout kreeg de Belg een boete met gerechtskosten van € 19.122.023. Inmiddels is de fout hersteld door de FOD Financiën en ontvangt de 20-jarige bestuurder een boete met het juiste bedrag. Het Belgische gezin El Asbat is achteraf erg opgelucht. “Mijn zoon heeft een vakantiejob en wilde graag de boete zelf betalen. Ik was natuurlijk blij dat hij zijn verantwoordelijkheid nam, maar dit ging wel heel ver.”