Een Brits gezin wist hun erfenis flink te vergroten met een wel heel onverwacht item. In een Brits veilinghuis in Newport werd een stuk fruit geveild van bijna 300 jaar oud. Het ging om een citroen van 285 jaar oud. De citroen werd gevonden door een medewerker van het veilinghuis in een la van een meubelstuk. Het meubelstuk werd naar het veilinghuis gebracht als onderdeel van een erfenis die geveild moest worden. Niemand had verwacht dat een eeuwen oud stuk fruit zoveel geld zou opleveren, ook de veilingmeester zelf niet. Uiteindelijk verdween de citroen onder de hamer voor honderden euro’s.

Inscriptie in de schil verraadt hoe oud het stuk fruit daadwerkelijk is

Het verhaal ging van start bij het overlijden van een oude oom. De oom liet een negentiende-eeuws kastje na, het Britse gezin besloot om dit meubel langs te brengen bij een veilinghuis om te kijken hoeveel het waard was. Tijdens een inspectie ontdekte een medewerker van het veilinghuis wel een heel bijzonder object in een van de lades van het kastje. Bij het openen van de la rolde daar opeens een vreemd donkerbruin balletje naar voren. Het bleek een eeuwenoude citroen te zijn met zelfs een inscriptie. Door de inscriptie kon het veilinghuis de leeftijd van het stuk fruit achterhalen.

De boodschap die geschreven was op de schil van de zure vrucht was: ‘Geschonken door Meneer P Lu Franchini, Nov 4 1739, aan Mevrouw E Baxter’. De citroen werd mogelijk ooit gegeven als cadeau uit blijk van liefde. De citroen zou naar waarschijnlijkheid helemaal afkomstig zijn uit India. Oorspronkelijk komen de citroenen ook uit de moessongebieden in Zuidoost-Azië. In plekken zoals India worden citroenen al voor meer dan 4000 jaar gekweekt. De veilingmeester van het veilinghuis in Newport was in een grappige bui en besloot de citroen ook te veilen. Tegen zijn eigen verwachting in was de citroen erg populair.

285 jaar oude citroen leverde Brits gezien € 1660 op

De citroen, inmiddels donkerbruin, werd geveild. In totaal brachten maar liefst 35 mensen een bod uit op de citroen. Uiteindelijk verdween de nog vrij intacte, 285 jaar oude, citroen onder de hamer voor £ 1416. Omgerekend gaat dit om een bedrag van maar liefst ongeveer € 1660. Dit bedrag werd neergelegd door een Brits verzamelaar of hij een collectie in oud fruit heeft, is niet bekend. Vandaag de dag kunt u voor € 1600 ruim 500 citroenen kopen bij de supermarkt. De citroen was dus een echte aangename meevaller, de opbrengst van het kastje viel echter tegen. Het kastje waar de eeuwenoude citroen in lag, werd geveild voor £ 32. Omgerekend heeft het negentiende-eeuwse kastje slechts € 37,50 opgebracht.

Het is niet de eerste keer dat er zo een ontzettend hoog bedrag wordt neergelegd voor een stuk fruit. In 2019 werd een groot stuk fruit geveild voor maar liefst € 43.000. Het ging om een groot exemplaar van een exotische vrucht, de doerian. Deze vrucht staat bekend om zijn penetrante geur van rotte eieren, veroorzaakt door de vorming van waterstofsulfide. Voor sommige is de vrucht een ware delicatesse en voor andere een ware nachtmerrie. Om deze reden hebben sommige bus- en luchtvaartmaatschappijen een verbod op de vrucht gelegd. Er zijn ook hotels waar de vrucht niet de hotelkamers op moet. Ondanks de stank die de doerian kan veroorzaken kost een doerian tussen de € 45 en € 90.