De Chinese zakenman Liu Yiqian heeft een opmerkelijke reis gemaakt van taxichauffeur tot miljardair en flamboyante kunstverzamelaar. Met zijn verworven rijkdom heeft hij enkele van ’s werelds meest waardevolle kunstwerken gekocht, waaronder een Modigliani-schilderij van maar liefst $ 170 miljoen. Het is fascinerend om te zien hoe iemand van zo’n bescheiden achtergrond het vermogen heeft vergaard om in de kunstwereld te investeren.

Voormalig taxichauffeur Liu Yiqian kroont zich tot miljardair

Een ander indrukwekkend werk dat de Chinese miljardair heeft verworven is een schilderij uit 1919, waarvoor hij maar liefst $ 42,5 miljoen betaalde met zijn American Express Black Card. Deze gedurfde aankopen tonen aan dat hij niet bang is om grote bedragen uit te geven aan kunst die hem inspireert.

Samen met zijn vrouw Wang Wei heeft Liu Yiqian ook een opmerkelijke collectie oud Chinees porselein en zijden wandkleden verzameld. Deze werken worden tentoongesteld in drie uitgebreide musea, waardoor ze voor het publiek toegankelijk zijn en bewonderd kunnen worden.

Teleurstellende veilingresultaten

In 2023 organiseerde Sotheby’s een veiling van veertig kunstwerken van Liu Yiqian en Wang Wei. De verwachtingen waren hooggespannen, maar helaas bleven de resultaten achter bij wat werd gehoopt. Verschillende kavels bleven onverkocht en de totale verkoopopbrengst was lager dan verwacht.

Een van de grootste teleurstellingen was de verkoop van Modigliani’s ‘Paulette Jourdain’. Dit werk bracht aanzienlijk minder op dan gehoopt, wat resulteerde in een aanzienlijk verlies van liefst $ 13 miljoen. Het was een tegenvaller voor hem als kunstverzamelaar en zakenman.

Niet alleen de veiling bij Sotheby’s leverde teleurstellende resultaten op, ook latere veilingen in Londen en New York lieten vergelijkbare trends zien. Dit had grote gevolgen voor de financiële situatie van Liu Yiqian en zijn bedrijven.

Financiële klap

De tegenvallende veilingresultaten hadden een aanzienlijke financiële impact op Liu Yiqian. De verwachte opbrengst van de veilingen bedroeg $ 95,4 miljoen, maar uiteindelijk werd er slechts $ 58 miljoen gerealiseerd. Dit verschil droeg bij aan de financiële problemen waarmee zijn bedrijven geconfronteerd werden.

Ondanks zijn opmerkelijke kunstcollectie en zijn eerdere successen in de kunstmarkt, waren Liu Yiqians pogingen om een deel van zijn activa te liquideren niet succesvol. De veilingmarkt bleek onverwachte uitdagingen met zich mee te brengen en resulteerde in teleurstellende verkoopcijfers.