Helaas moeten duizenden mensen nog even wachten op hun Porsche, Bentley of Audi. In een haven in Amerika werden door de douane duizenden auto’s is beslag genomen. De auto’s werden in beslag genomen, omdat de auto’s een Chinees onderdeel zou bevatten dat niet aan de Amerikaanse douaneregels voldeed. Het onderdeel was in strijd met de anti-dwangarbeidswetten waar Amerika zich streng aan houdt. De nieuwe eigenaren van de voertuigen moeten zeker wachten tot eind maart en misschien nog wel langer. In alle duizenden sportwagens en SUV’s van Porsche, Bentley en Audi moet het onderdeel met de hand vervangen worden en dit kan flink wat tijd gaan kosten.

Amerikaanse douane neemt duizenden luxe bolides in beslag

De auto’s van Porsche, Bentley en Audi worden allemaal geproduceerd door Volkswagen AG. Het moederbedrijf werd teruggefloten toen het ongeveer duizend sportwagens en SUV’s van Porsche, enkele honderden Bentleys en enkele duizenden Audi-voertuigen importeerde in een haven in Amerika, zo meldt Financial Times. De auto’s werden in beslag genomen door de douane van Amerika omdat er een onderdeel gebruikt zou zijn dat in strijd was met de anti-dwangarbeidswetten. Volkswagen AG zegt dat ze op voorhand niet op de hoogte waren van de herkomst van het onderdeel. Het onderdeel voor de auto’s zou geleverd zijn door een indirecte leverancier verderop uit de toeleveringsketen. Zodra Volkswagen AG op de hoogte werd gesteld, door de indirecte leverancier, brachten ze de Amerikaanse autoriteiten direct op de hoogte.

Het onderdeel dat gebruikt zou zijn in de auto’s zou afkomstig zijn geweest uit West-China. De Verenigde Staten heeft een verbod gelegd op producten die geproduceerd zijn in de westelijke regio Xinjiang en andere gebieden in China. Dit is op grond van de ‘Uyghur Forced Labour Prevention Act’ van 2021. De banden tussen de VS en China bevinden zich nog steeds in de slechtste staat ooit. De landen gingen in 1979 diplomatieke banden aan. Echter wordt er een poging gedaan om weer goed contact te krijgen tussen Washington en Peking. De president Joe Biden en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping hebben een bijeenkomst hiervoor gehad afgelopen november in San Francisco.

Volkswagen schrijft excuus brief aan toekomstige eigenaren

Volkswagen AG is geschrokken van het voorval en neemt de beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten zeer serieus. Ze willen dat dit nergens in de productieketen voorkomt, dus zowel binnen het bedrijf als in de toeleveringsketen. Volkswagen AG zegt serieuze stappen te gaan ondernemen. Toen het bedrijf informatie ontving over aantijgingen, met betrekking tot een van hun indirecte leveranciers, zijn ze gelijk op onderzoek uit gegaan. Voor het bedrijf is het nu een kwestie van de feiten op een rijtje zetten en dan passende vervolgstappen nemen. Volkswagen AG zegt zelfs een leveranciersrelatie beëindigen als dit nodig is om een dwang arbeidsvrij productieproces te hebben.

Naast dat Volkswagen AG moet zorgen voor een dwang arbeidsvrij productieproces, moet het bedrijf ook een oplossing vinden voor de in beslag genomen auto’s. Het moederbedrijf besloot een brief te schrijven aan de wachtende klanten. In deze brief kreeg een klein elektronisch onderdeel de schuld. Het onderdeel zou deel uitmaken van een grotere besturingseenheid en moest worden vervangen. In de brief werd echter niets vermeld over de afkomst van het onderdeel en waarom het daadwerkelijk vervangen moest worden.  Met goedkeuring van de Amerikaanse douaneautoriteiten bestelde het bedrijf vervangende elektronische modules en is inmiddels gestart met het vervangen van de onderdelen. Het is onwaarschijnlijk dat het Volkswagen AG lukt om het probleem binnen een maand weg te werken. De auto’s hoeven niet volledig uit elkaar gehaald te worden, maar het verwisselen van de modules in meer gecompliceerde modellen kan enkele uren duren.