Voor eigenaren van een villa in Los Angeles was het even schrikken. Op de rand van een Dana Point-klif staan drie prachtige huizen die miljoenen dollars kosten. Vanuit deze woningen hebben de eigenaren een van de magnifiekste uitzichten in heel Californië. Het uitzicht is werkelijk een onbelemmerd panorama, de kristalblauwe Stille Oceaan waar boten aan en afmeren in de haven. Op een heldere dag kunnen de eigenaren zelfs naar Santa Catalina in Panama kijken. Echter hebben opeenvolgende extreme regenbuien tot nieuwe zorgen geleid. Door het vele regenwater spoelden delen van de klif weg waar de woningen opstaan. Hierdoor staan de villa’s met pracht uitzicht figuurlijk op de rand van de aarde.

Villa van $ 16 miljoen in Los Angeles loopt acuut gevaar

Een lange tijd teisterde zware regenval Zuid-Californië. Door de zware regenval zijn er stukken van de klif weggespoeld, hierdoor lijkt het of de huizen ieder moment ook van de klif af zullen glijden. Toch lijkt het of de beelden er heftiger uitzien dan dat het in de praktijk daadwerkelijk is. Geen enkel huis is ontruimd of onveilig verklaard naar aanleiding van instortingsgevaar. Er wordt zelfs al voorspeld dat er nog veel meer regen de kant van Zuid-Californië opkomt, toch hoeven de inwoners van de villa’s niet geëvacueerd worden. De eigenaar van de villa in Los Angeles bovenaan het ingestorte gebied ziet zelf ook geen gevaar en is het eens met de uitspraak vanuit de ambtenaars.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Los Angeles Times (@latimes)

De aardverschuiving heeft er voor gezorgd dat al het groen is weggevaagd. Dit groen grensde tot kort geleden nog aan de villa op de klif. De villa in Los Angeles staat op een perceel van maar liefst 9700 m², de woning kost naar schatting bijna $ 16 miljoen. Nu het groen en de stukken puin beneden op de kustlijn liggen is er alleen nog maar zand te zien. Om te controleren of het nog veilig was om in de woning te wonen zijn er een geotechnisch ingenieur en een bouwinspecteur langs geweest. Zij constateerde geen schade en vonden dan ook dat er geen onmiddellijke dreiging is. Volgens de lokale burgemeester ziet het tafereel er simpel gezegd enger uit dan dat het in werkelijkheid is.

Zware storm op komst

Veel steden in het zuiden en aan de kust van Orange County hebben een lange geschiedenis van aardverschuivingen, vooral tijdens nat weer. In Laguna Beach verwoestte een aardverschuiving in 1978 meer dan twintig huizen in Bluebird Canyon. In 2005 gebeurde het in hetzelfde gebied opnieuw, waarbij zeventien huizen verwoest werden. Na een winter van zware regenval in 1998 gleden verschillende huizen van een heuvel af onder de Via Estoril in de wijk Niguel Summit in Laguna Niguel. Huiseigenaren zeiden dat hun eigendommen al maanden tekenen van verschuiving vertoonden voordat ze van de heuvel vielen. Recentere aardverschuivingen in San Clemente hebben het historische Casa Romantica beschadigd en de treindienst tussen de provincies Orange en San Diego periodiek onderbroken.

De storm van vorige week heeft 22,5 cm regen gedumpt in Dana Point. De stad heeft sinds 1 januari al ongeveer 9,5 centimeter moeten incasseren. Hevige regenbuien veroorzaakten alleen al in de stad Los Angeles meer dan 500 modderstromen en beschadigden meer dan 45 huizen en gebouwen. En nu lijkt het of er nog meer nat weer in aantocht is. Op basis van de huidige voorspelling zal Orange County dit weekend waarschijnlijk nog meer regen ontvangen. Het is echter nog te vroeg om te voorspellen hoe krachtig de storm precies zal zijn. Volgens sommige experts lopen de huizen op de rand van de klif wel degelijk gevaar. Er moeten volgens hun maatregelen worden getroffen om erger te voorkomen. Langdurige regen op de kale grond zou de helling verder kunnen beschadigen. Op ieder moment zou de helling kunnen bezwijken en het huis naar benenden schuiven.