Bij het internationale veilinghuis Bonhams verscheen er in Londen wel een heel bijzonder object onder de hamer. Het ging om een replica van de originele gouden koets van de Britse koninklijke familie. De geveilde koets was de enige replica en kwam uit de Netflixserie ‘The Crown’. Bij het veilinghuis in London was de gouden koets niet het enige item dat geveild werd uit de Netflixserie. Naast de koets verschenen er ook zo’n 160 andere items uit de hit serie van Netflix. De gouden koets was het uniekste item uit de serie dat werd geveild. Er werd maar liefst £ 56.280 betaalt voor de replica, omgerekend is dit ongeveer € 65.000.

Gouden koets uit ‘The Crown’ levert hoog bedrag op

Bonhams is een internationaal veilinghuis en is al actief sinds 1793. Het veilinghuis heeft het op twee na grootste marktaandeel, ze staan net onder Christie’s en Sotheby’s. Bonhams heeft twee veilinglocaties in Londen, bij een van deze locaties vond de veilig van de gouden koets plaats. In Amsterdam is er ook een kantoor te vinden van Bonhams. Het veilinghuis is in particuliere handen en is sinds oktober 2005 weer geheel onafhankelijk nadat ze de aandelen, die in het bezit van het Franse LVHM waren, terugkochten. De producten uit de serie worden geveild via het veilinghuis zodat de ‘Left Bank Pictures – The Crown Scholarship programma’ opgericht kan worden op de ‘National Film and Television School’. Met dit programma willen de filmakers ervoor zorgen dat er ook een volgende generatie aan filmmakers en televisiemakers kan worden opgeleid.

Gouden Koets The Crown

Bron: Bonhams

Tijdens de veiling worden er allemaal replica’s uit de Netflixserie The Crown geveild. The Crown is een serie bedacht door Peter Morgan. In de serie wordt de regeerperiode van Queen Elizabeth uitgelicht. De serie bestaat uit maar liefst zes seizoenen, de eerste aflevering kwam in 2016 online. Inmiddels heeft u de laatste aflevering van de serie ook al kunnen kijken, deze kwam namelijk afgelopen december online. De serie over het Britse koningshuis werd extreem goed ontvangen. Nu de serie afgelopen is hadden ze alle replica’s uit de serie niet meer nodig. Een aantal dagen geleden hadden de fans van de serie daarom een unieke kans.

Groene Jaguar leverde € 82.000 op

Er werden verschillende replica’s geveild, maar het pronkstuk van de veiling in London was de gouden koets. De gouden koets, te zien in twee afleveringen van de hitserie The Crown, was een van de meest uitdagende en duurste replica’s om te maken. Voor de levensgrote replica werkten het team van ‘Anarchy Ltd’ samen met het team van ‘The Devil’s Horsemen’. Door hun expertises te bundelen is het hun gelukt om een nauwkeurige replica te produceren. Tijdens dit proces maakte ze gebruik van CNC-frezen, 3D-printen en boetseerde ze klei met de hand. Door de replica’s op zo een nauwkeurige manier na te maken heeft de serie een authentiek gevoel gekregen.

Naast de prachtige gouden koets verschenen er ook andere eyecatchers op de veiling. Zo werd er een groene Jaguar geveild. De Jaguar leek sterk op de auto waar prinses Diana mee reed. De Jaguar leverde maar liefst € 82.000 op. Daarnaast verschenen er ook replica’s van de koninklijke ceremoniële garderobe, waaronder de keizerlijke mantel en staatsmantel gedragen in seizoen een. Ook werd er een replica van de stoel van Sint-Edward geveild. Het item op de veiling dat misschien wel het meest te zien is door alle seizoenen, is de replica van de gevel van Downing Street nummer tien.