De Napier L48, oorspronkelijk gebouwd in 1904, was een icoon in zijn tijd. Een symbool van snelheid, kracht en durf. En hoewel het origineel niet meer bestaat, leeft zijn geest voort in de vorm van een gereconstrueerde racewagen genaamd ‘Samson’. Dit meesterwerk van precisie en passie zal op 29 februari schitteren op de Bonhams Cars Amelia Island Auction in Florida, een evenement dat autoliefhebbers wereldwijd betovert. De racewagen zal naar waarschijnlijkheid onder de hamer verdwijnen voor een astronomisch hoog bedrag. Dit gebeurt niet zonder reden, de motor van het racemonster heeft namelijk een snelheidsrecord op zijn naam staan.

De Napier L48 pakte het wereldrecord met een snelheid van 170,651 km/uur

Nu vraagt u zich af, wat maakt deze bolide zo speciaal? Nou, laten we eens teruggaan naar het begin. De Napier, een ware legende onder auto’s, werd meer dan een eeuw geleden geboren. In 1905 verpletterde hij de snelheidsrecords door als eerste auto in de Verenigde Staten de 160 km/uur te doorbreken. Een prestatie die destijds de wereld verbaasde en Arthur MacDonald, de dappere coureur achter het stuur, tot een ware held maakte. De 23-jarige Engelsman voerde die verbazingwekkende prestatie uit op een toen ondoorgrondelijke snelheid van 170,651 km/uur, waarmee een wereldrecord werd gevestigd op Ormond-Daytona Beach. Dit was een racelocatie die de meest getalenteerde coureurs van die periode aantrok.

Napier L48

Bron: Bonhams Cars

Het ontstaan van deze auto is een complex maar fascinerend verhaal. De vader van Montague Napier richtte het gelijknamige bedrijf ruim 100 jaar voor de creatie van de L48-raceauto op. De oprichter van het bedrijf wilde niets liever dan erkenning krijgen in de auto-industrie. Momenteel werd deze volledig gedomineerd door Franse en Duitse automerken, het werd dus hoogtijd voor een Britse bolide. Met zijn competitieve geest is hij gaan werken aan een krachtige en radicale nieuwe motor. Napier en zijn in Australië geboren medewerker Selwyn Francis Edge kondigde in oktober 1903 aan dat hun bedrijf in het raceseizoen van 1904 zou strijden met ’s werelds eerste succesvolle zescilindermotor.

Racemonster met een waarde van $ 1,1 miljoen

Het racemonster van Napier beschikte over een 15-liter F-Head-lijnmotor die 240 pk ontwikkelde bij 2300 tpm. Voor die tijd was dit een zeer indrukwekkend vermogen. In de bolide werd een handgeschakelde transmissie met twee versnellingen gemonteerd, omdat er geen langere drie versnellingen in het chassis konden worden ondergebracht. Van 1906 tot 1908 werd er nog steeds met de Napier geracet, waarbij hij een nog grotere motor van 20 liter kreeg. De auto heeft zijn bijnaam ‘Samson’ te danken aan de Bijbelse held Samson. Het golvende haar van deze held zou lijken op de lange koperen koelbuizen van de radiateur van de motor die de voormotorkap omringden. Uiteindelijk verkocht Napier de auto als schroot, terwijl de motor werd overgenomen door de gebroeders Cromwell uit Australië. Zij gebruikte de motor voor een recordbrekende speedboot.

Napier L48

Bron: Bonhams Cars

Het verhaal van ‘Samson’ gaat verder dan alleen snelheid en kracht. Het is een verhaal van doorzettingsvermogen en passie. Na jaren van vergetelheid werd de motor van de Napier herontdekt en liefdevol gerestaureerd door Bob Chamberlain, een visionaire industrieel. Met behulp van originele fabriekstekeningen en historische foto’s werd ‘Samson’ herboren, klaar om via deze veiling opnieuw de wereld te veroveren. De auto werd opnieuw gemaakt volgens de specificaties van de 15-liter uit 1908. Sindsdien heeft ‘Samson’ de harten van autoliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze Napier L48 heeft elk detail van het verloren gegane origineel weten te repliceren. De auto beschikt over hetzelfde zescilinderhart en is gesmeed vanuit dezelfde geest als Napier. Daarom wordt de waarde van deze recreatie geschat op $ 1,1 miljoen. Hier vindt u een link naar de veilingsite.