Een Russische kunstenaar, Andrei Molodkin, heeft kunst gegijzeld van een enorme waarde. De kunstenaar heeft een val in elkaar gezet met bijtend zuur. Als Julian Assange, een Australische journalist, zou sterven in de gevangenis, wordt de val in werking gezet. In totaal zouden er dan zestien kunstwerken verdwijnen in bijtend zuur. De zestien kunstwerken hebben een waarde van tientallen miljoenen. Tussen de zestien kunstwerken zitten werken van Pablo Picasso, Andy Warhol en Nederlandse trots Rembrandt Van Rijn. Naar eigen schatting zouden de kunstwerken maar liefst € 42 miljoen kunnen opleveren. Echter, als het mechanisme in werking wordt gezet is er alleen een hoopje stof over.

Russische kunstenaar dreigt peperdure kunstwerken te vernietigen

Vanaf komende zal het grote spektakel van start gaan. De zestien kunstwerken liggen momenteel veilig opgeborgen in een kluis.  De kluis staat in een atelier van Molodkin in Zuid-Frankrijk. Komende vrijdag gaat de kluis op slot en zal er iedere dag een aftelklok van 24 uur in werking worden gezet. In deze 24 uur moet een naaste van de Australische journalist bevestigen dat hij nog in leven is. De dag dat dit niet gebeurt, zal het mechanisme in werking gezet worden. Een pneumatische pomp is verbonden aan twee witte vaten met gevaarlijke stoffen. In het ene witte vat zit een extreem bijtende stof, in het andere vat zit een stof die deze chemische reactie nog eens versnelt. Als het mechanisme wordt geactiveerd zullen de kunstwerken in een mum van tijd gereduceerd zijn tot een hoopje stof.

Julian Assange is een Australische journalist, programmeur en internetactivist, bekend van de oprichting van WikiLeaks. WikiLeaks richtte hij in 2006 op, via deze site lekte honderdduizenden geheime militaire en diplomatieke documenten uit. Op de website verscheen zelfs een filmpje waarin te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in Irak twaalf Iraakse burgers en enkele journalisten van het Britse persbureau Reuters om het leven bracht. Momenteel zit Assange opgesloten in de zwaarbeveiligdste Britse gevangenis. Amerika zou graag willen dat de Britten mee werken aan zijn uitlevering naar de Verenigde Staten. Volgende week heeft Assange een laatste kans, de zaak wordt behandeld voor het Hooggerechtshof in Londen. Als de Australiër wel wordt uitgeleverd riskeert hij een celstraf van maar liefst 175 jaar.

In de kluis bevinden zich werken van de grootste kunstenaars ter wereld

Veel aanhangers van Assange maken zich echter ernstig zorgen over de gezondheid van de activist. De Russische kunstenaar hoopt met deze actie een noodlottig einde weten te voorkomen. Hij hoopt met deze actie het onrecht aan te kaarten waar Assange mee te maken heeft. Molodkin laat nog wel in het midden welke kunstwerken zich in de kluis des doods bevinden. De kunstenaar heeft daarentegen wel prijsgeven door welke kunstenaars het werk in de kluis is gemaakt. De werken in de kluis zijn gemaakt door Pablo Picasso, Rembrandt van Rijn, Andy Warhol, Jasper Johns, Jannis Kounellis, Robert Rauschenberg, Sarah Lucas, Santiago Sierra, Jake Chapman en de Russische kunstenaar zelf, Molodkin. Een onderdeel van het plan is dat niemand precies zal weten welke kunstwerken verloren gaan. Er zullen echte meesterwerken uit de geschiedenis gewist worden mocht het mechanisme in werking worden gezet.

De inzet van de actie is hoog, maar vrijheid is in dit geval tienduizenden keren belangrijker volgens Molodkin. De Russische kunstenaar vroeg hulp aan verschillende bevriende kunstenaars en kunstverzamelaars. Zo leverde iemand een Picasso vanuit zijn galerie in Milaan. In eerste instantie wilde hij er niet aan meewerken, maar uiteindelijk vond de galerie-eigenaar Assange belangrijker dan de zoveelste Picasso. Afgelopen jaar kwam Molodkin nog volop in het nieuws. De kunstenaar had 25 autobiografieën van prins Harry besmeurd met menselijk bloed. Dit was een statement omdat de royal 25 talibanstrijders gedood zou hebben in zijn diensttijd. Twee jaar geleden vulde de kunstenaar nog een glazen portret van Vladimir Poetin met het bloed van Oekraïense soldaten. Molodkin deinst dus voor niemand terug en maakt zich nu hard voor Assange. Als Molodkin zijn zin krijgt zullen de kunstwerken gewoon weer terugkeren naar hun rechtmatige eigenaren.