Een schilderij gemaakt door misschien wel de bekendste band ooit is geveild voor $ 1,7 miljoen, omgerekend € 1,6 miljoen. Het schilderij van The Beatles uit 1966 leverde veel meer op dan in eerste instantie werd verwacht. Het schilderij zou het enige schilderwerk van de band zijn en daarom zo zeldzaam. De Britse groep maakte het schilderij in tijd van een bedreigende situatie. De band zat vast in een hotelkamer en kreeg spullen van fans om zich ter vermaken. Tussen deze cadeautjes zat ook het materiaal om te schilderen, vanuit hier is een schilderij ontstaan welke nu geveild is voor $ 1,7 miljoen.

The Beatles zaten vast vanwege doodsbedreigingen

The Beatles was een pop/rockgroep uit de Engelse stad Liverpool. De band wordt gezien als de invloedrijkste band uit de geschiedenis van popmuziek. Na de doorbraak van de band kregen ze te maken met hysterische reacties van voornamelijk tienermeisjes. De band is de bestverkopende band ter wereld ooit. Ze wisten meer dan 600 miljoen platen te verkopen wereldwijd. Niet voor niets dat de band bovenaan de lijst staat van de succesvolste ‘Hot 100’-artiesten aller tijden van het Amerikaanse Billboard Magazine. Ze wisten ook maar liefst twintig nummer 1-hits te hebben in de Billboard Hot 100-lijst. De band sleepte tien Grammy Awards, een Oscar en vijftien Ivor Novello Awards in de wacht. De mannen van The Beatles konden als geen ander muziek maken, maar blijkbaar hadden ze ook schilder talenten.

De Brits groep was op tournee is Japan toen ze het kunstwerk maakten. De bandleden zaten opgesloten op hun hotelkamer vanwege veiligheidsredenen. De band kreeg doodsbedreigingen van Japanse nationalisten. Toen ze daar vast zaten besloten fans cadeaus af te geven om de band een hart onder de riem te steken. Een fan besloot de bandleden schildermateriaal te geven, zodat ze hun tijd konden doden in de hotelkamer. De band, toen bestaande uit vier leden John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr, legde het vel kunstpapier op tafel. Ieder bandlid ging aan een hoek van de tafel zitten en ging vanuit hier aan het werk.

Verwachtte opbrengst ging vier keer over de kop

Het werk is opgebouwd uit voornamelijk abstract gekleurde vormen en de handtekeningen van de bandleden in het midden. De bandleden schilderden op een abstracte manier alle vier een vrouw. Harrisons bijdrage was de substantieelste. Hij schilderde de vrouw op een donkere en hoekige manier. Ringo Starr schilderde kleiner en op een meer cartoonachtige manier. Harrison en Starr maakte voornamelijk gebruik van waterverf in het kunstwerk. Lennon en McCartney gebruikte bij voorkeur acryl in het kunstwerk. Het hele maakproces van het kunstwerk van de band kunt u terugvinden, omdat het volledig werd gedocumenteerd door fotograaf Robert Whitaker.

Het kunstwerk van The Beatles kreeg later de naam ‘Images of a woman’. De band maakte het kunstwerk binnen twee dagen. Dit schilderij zou het enige schilderij zijn dat de bandleden van The Beatles samen hebben gemaakt. Vooraf werd verwacht dat het schilderij een bedrag zou opleveren tussen de $ 400.000 en $ 600.000. Deze schatting werd echt ruim overtroffen, de veiling van dit kunstwerk in New York leverde $ 1,7 miljoen op. Het kunstwerk werd verkocht tijdens een ‘Exceptional Sale’ van veilinghuis Christie’s. Dit event werd gehouden in New York, London en Parijs. Volgens het veilinghuis is dit een echt meesterwerk van een belangrijke herkomst. Over de identiteit van de koper van het schilderij wil het veilinghuis niets los laten.