Kort geleden verdween er wel een hele kostbare en zeldzame tas onder de hamer. Bij Christie’s werd er namelijk een ‘Hermès Birkin 20 Sellier Neige’ geveild. De exclusieve tas van Hermès werd geveild voor een astronomisch hoog bedrag. De veiling vond plaats op een vond de Christie’s locaties in Hong Kong. Op 25 november werd op deze locatie een veiling gehouden met alleen maar handtassen en accessoires. Op deze veiling werden nog veel meer modellen uit de Birkin collectie geveild. Zo worden enkele van de beste en zeldzaamste luxe tassen ter wereld geveild, waaronder de meest gewilde Kelly Birkin.

Een van zeldzaamste en onbereikbaarste tassen ooit

De Birkin van Hermès is een van de meest iconische en gewilde tassen ter wereld, een symbool van luxe en verfijning. De tas werd ontworpen ter ere van Jane Birkin in 1986 door de toenmalige CEO van Hermès, Jean-Louis Dumas. Maar om zo een tas te kunnen kopen moet u een heel lang proces volgen. Dit proces is erg fascinerend, maar vereist het vaak veel geduld, een groot vermogen en doorzettingsvermogen. In de loop der jaren is dit object van verlangen steeds zeldzamer en onbereikbaarder geworden voor degenen die geen grote economische mogelijkheden en oneindig geduld hebben. Echter is het krijgen van zo een tas ook niet onmogelijk. Hermès heeft hele strikte regels over wie een van hun iconische tassen kan en mag kopen. Er zijn dan ook extreem lange wachtlijsten die kunnen oplopen tot zes jaar.

Uiteindelijk zijn het de verkoopmedewerkers die kiezen wie het waard is om een Birkin te mogen kopen. ​​Deze afweging is gebaseerd op verschillende factoren, zoals eerdere aankopen en reputatie bij het bedrijf. De belangrijkste factor die u ook het makkelijkst kan beïnvloeden is de aankoopgeschiedenis bij Hermès. Heel soms kunt u de gelukkige eigenaar worden van een Birkin zonder eerder iets gekocht te hebben bij Hermès. Als klant kunt u de verkoopmedewerker een lijst met uw voorkeuren geven, zoals kleur, materiaal en maat. Het is echter de verkoopmedewerker die de uiteindelijke beslissing neemt over welke rug hij u aanbiedt. Ook zijn er mensen die een Birkin kopen als investering, omdat de tassen flink veel geld kunnen worden. Iemand was zo ook zijn Hermès Birkin 20 Sellier Neige zat en besloot hem te veilen.

Hermès-tas zorgt voor winst van maar liefst $ 208.000

De eerste Hermès Birkin 20 werd in 2019 uitgebracht als een gelimiteerde editie genaamd de Birkin 20 Faubourg of ook wel het ‘House Birkin’ genoemd. De voorkant van de tas is ontworpen als model voor de flagship boetiek aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré 24 in Parijs. De eerste twee geproduceerde Birkin 20 Faubourgs heetten Day in voornamelijk bruin en Night in voornamelijk blauw. In 2021 bracht Hermès twee nieuwe versies van de Birkin 20 Faubourg-tas uit, genaamd Minuit en de geveilde Birkin: Neige. De Neige-versie is de enige Faubourg met een Matte Alligagor-body en Togo-leren flap. De Neige Birkin 20 Faubourg met een Matte Alligator-body is in de boetiek voor ‘maar’ $ 48.000 te koop. De Neige Birkin 20 Faubourg werd begin 2022 voor maar liefst $ 400.000 verkocht, maar wordt nu tussen de $ 280.000 en $ 300.000 verkocht.

Zo liep de prijs van deze tas ook flink op tijdens de bieding bij Christie’s. De bieding werd geopend met een bod van 1 miljoen Hongkongse dollar omgerekend ruim $ 125.000. Fanatiek gingen om de beurt de nummers omhoog in de zaal in Hong Kong. Uiteindelijk eindigde de bieding met een bod van 2 miljoen Hongkongse dollar, omgerekend maar liefst $ 256.000. De waarde van de tas is dus iets gezakt vergeleken met 2022. Toch heeft de eigenaar een flinke winst weten te boeken, de verkoper van de tas heeft een winst van maar liefst $ 208.000.