Het futuristische appartement van de bekende ontwerper Karl Lagerfeld aan de Quai Voltaire in Parijs is onlangs verkocht voor een indrukwekkende prijs van € 10,8 miljoen op een veiling. Lagerfeld, die in 2019 overleed, bewoonde dit unieke pand vanaf 2006 tot aan zijn dood. Het appartement, dat meer dan alleen een woning was maar eerder een stuk geschiedenis, onderging een volledige renovatie om te voldoen aan de behoeften van de ontwerper. Met een minimalistisch interieur in grijstinten, beton- en harsvloeren en unieke glazen draaibare boekenkasten, ademde de ruimte de kenmerkende stijl van Lagerfeld uit.

Appartement van Lagerfeld levert € 10,8 miljoen op een veiling op

Het appartement van Karl Lagerfeld op de Quai Voltaire in Parijs was een meesterwerk van modern minimalisme en functioneel design. Met een oppervlakte van ruim 260 m² bood het een indrukwekkende leefruimte die zorgvuldig was ontworpen om Lagerfeld’s esthetische visie te weerspiegelen. Het interieur werd gekenmerkt door een ingetogen kleurenpalet van grijs en wit, met strakke lijnen en een schijnbare afwezigheid van overtollige decoraties. Architecturale hoogtepunten waren onder meer de betonnen en harsen vloeren, die een eigentijdse sfeer creëerden en de opvallende draaiende glazen boekenkasten die nog steeds de muren van de hoofdstudio sierden. De drie grote ramen boden een adembenemend uitzicht op de Seine, terwijl de slaapruimte uitkeek op een achtertuin, waardoor een gevoel van rust en sereniteit werd gecreëerd te midden van de bruisende stad.

Lagerfeld liet geen detail onopgemerkt, van de rechthoekige Corian badkuip in de badkamer tot de ruime kleedkamer vol met zijn iconische collectie zwarte Dior-pakken. Het appartement, gelegen op de vierde verdieping van een historisch gebouw uit 1694, omvatte ook een garage en twee kelders, waardoor het een complete en luxe leefruimte was in het hart van Parijs. Na Lagerfeld’s overlijden in 2019 is het appartement op de markt gebracht en uiteindelijk verkocht voor een indrukwekkende som van € 10,8 miljoen op een veiling, bijna het dubbele van de startprijs. Ondanks de aanzienlijke verkoop is de identiteit van de koper niet bekendgemaakt.

Meubels en kunstwerken van Lagerfeld geveild

Naast de verkoop van het appartement zelf, zijn ook de meubels en kunstwerken van Lagerfeld geveild, die zijn unieke esthetiek en persoonlijke smaak weerspiegelden. Sotheby’s organiseerde acht afzonderlijke veilingen in de periode eind 2021 en begin 2022 om deze waardevolle stukken op de markt te brengen. Enkele opmerkelijke items die onder de hamer gingen, waren onder meer de metalen Zenith-stoel ontworpen door Marc Newson en een gestroomlijnde console van Martin Szekely.

Als kers op de taart heeft het appartement van Karl Lagerfeld niet alleen indruk gemaakt vanwege zijn unieke esthetiek en functionaliteit, maar het heeft ook erkenning gekregen binnen de designwereld. Het appartement is vereeuwigd op de cover van de Franse editie van Architectural Digest in 2012, toen Lagerfeld als gastredacteur optrad voor het nummer van mei van dat jaar. In zijn editie schreef Lagerfeld over het toenemende belang van het huis in ons leven, vooral in het digitale tijdperk, waarin de wereld aan onze voeten ligt. Zijn ontwerpfilosofie, gekenmerkt door minimalisme, innovatie en functionaliteit, heeft een blijvende impact gehad op de wereld van design en architectuur en zijn laatste Parijse residentie blijft een tastbare belichaming van zijn ongeëvenaarde creativiteit en visionair denken.