In het idyllische graafschap Shropshire, gelegen in de schilderachtige regio West-Midlands in Engeland, heeft een ogenschijnlijke pechvogel een ongekend fortuin gevonden. De beste man vond de grootste goudklomp ooit in Engeland ontdekt. Tegen alle verwachtingen in en ondanks een reeks tegenslagen, slaagde hij erin om een waardevolle schat te ontdekken op landbouwgrond in de Shropshire Hills, nabij het dorp Much Wenlock. Brock’s verrassende vondst, genaamd Hiro’s Nugget, met een indrukwekkend gewicht van 64,8 gram, wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van Engelse schattenjacht.

Verouderde metaaldetector vindt grootste goudklomp ooit

Op een schijnbaar doodgewone dag begaf de 67-jarige Brock zich naar de schilderachtige Shropshire Hills, een gebied doordrenkt van rust en natuurlijke schoonheid. Met een passie voor schatzoeken en een scherp oog voor detail, was hij vastbesloten om zijn metaaldetectorkunsten te testen op de landbouwgrond nabij het idyllische dorp Much Wenlock. Het lot leek echter niet aan zijn zijde te staan toen hij, na een vermoeiende rit van drieënhalf uur, te laat arriveerde bij de groepsopgraving. Tot overmaat van ramp bleek zijn metaaldetectiekit ook nog eens defect te zijn, waardoor hij gedwongen was een oud exemplaar te gebruiken dat niet naar behoren werkte. Met de spot van andere deelnemers in zijn achterhoofd, begon Brock zijn zoektocht met een gevoel van teleurstelling en onzekerheid. Maar soms zijn het juist de momenten van tegenslag die leiden tot de meest verrassende ontdekkingen.

Toch registreerde zijn verouderde metaaldetector plotseling een vage, maar veelbelovende signaal. Terwijl zijn mede-schatzoekers sceptisch toekeken, begon Brock voorzichtig te graven op de aangewezen plek. En daar, op een diepte van slechts 13 tot 15 centimeter onder de grond, onthulde zich een schat die zijn stoutste verwachtingen overtrof, Hiro’s Nugget, de grootste goudklomp ooit ontdekt in Engeland. De euforie die volgde op deze onverwachte vondst was onbeschrijflijk voor de gepensioneerde cameraman, wiens doorzettingsvermogen en vastberadenheid zijn beloond met een waardevolle schat uit de diepten van de aarde.

Verbluffend gewicht van 64,8 gram en waarde van € 30.000

Met een verbluffend gewicht van 64,8 gram is Hiro’s Nugget niet alleen een goudklomp van aanzienlijke grootte, maar vertegenwoordigt het ook een keerpunt in de geschiedenis van de Engelse schattenjacht. Dit zou kunnen betekenen dat het Britse landschap veel meer in petto heeft als het gaat om herbergen van kostbare mineralen. De ontdekking van Hiro’s Nugget heeft de aandacht gevestigd op de rijkdommen die verscholen liggen onder de oppervlakte van Engelse bodem, en heeft daarmee de verbeelding van schattenzoekers over de hele wereld aangewakkerd. De goudklop had een geschatte waarde van ongeveer € 30.000.

De locatie waar Hiro’s Nugget is ontdekt, heeft een intrigerende achtergrond die de waarde van deze vondst nog verder versterkt. Vermoed wordt dat het gebied vroeger een spoorlijn herbergde en gesteente vervoerde dat mogelijk afkomstig was uit Wales, een regio die bekend staat om zijn goudrijkdom. Deze connectie met historische transportroutes en goudrijke gebieden voegt een extra laag van betekenis toe aan de ontdekking van Hiro’s Nugget en doet vermoeden dat er mogelijk nog meer kostbaarheden verborgen liggen in de diepten van het Britse landschap. Zo waren er al eerdere vondsten in Wales en Schotland, waaronder een goudklomp van 97,12 gram in 2016 en een andere van 121,3 gram in 2019.