Met de aanstelling van Alex Kroes als de nieuwe algemeen directeur van Ajax, betreedt de club een nieuw tijdperk. De 49-jarige Ajacied begon vandaag aan zijn nieuwe functie bij de Amsterdamse voetbalclub, na te zijn voorgedragen als de opvolger van Edwin van der Sar in augustus 2023. Gedurende de periode van 4 september 2023 tot 15 maart 2024 fungeerde Jan van Halst tijdelijk als directeur algemene zaken van Ajax. Nu, met Kroes aan het roer, staat de club voor de uitdaging om de ambities waar te maken en de strategieën te bepalen die Ajax naar verdere successen zullen leiden, midden in de crisis die momenteel speelt. Iemand die de uitdaging krijgt om dit Ajax weer op de rails te krijgen zal dan ook zeker riant uitbetaald worden.

De imponerende loopbaan van Alex Kroes

Alex Kroes is een afgestudeerd bedrijfseconoom en een prominente figuur in de wereld van het voetbal. Als medeoprichter van Sports Entertainment Group, een vooraanstaand internationaal kantoor van zaakwaarnemers, heeft Kroes zijn stempel gedrukt op de sportindustrie, met name in het voetbal maar ook in andere sporten. Zijn betrokkenheid bij voetbal gaat verder dan alleen zijn zakelijke activiteiten. Van februari 2019 tot augustus 2022 was Kroes een groot aandeelhouder van Go Ahead Eagles, waar hij een significante rol speelde in de strategische ontwikkeling van de club. Later, van december 2022 tot september 2023, vervulde hij de functie van directeur International Football Strategy bij AZ, waar hij zijn expertise inzette om de internationale positie van de club te versterken.

Maar Kroes zijn band met Ajax gaat terug tot zijn jeugdjaren. Als jeugdspeler doorliep hij de opleiding van Ajax vanaf zijn negende tot zijn negentiende levensjaar. Met meer dan dertig jaar lidmaatschap van de vereniging en nog steeds actief als voetballer bij de zaterdagafdeling van Ajax, is zijn liefde voor de club diepgeworteld. Als de nieuwe algemeen directeur van Ajax en voorzitter van het bestuur van de Ajax Foundation, brengt Kroes zijn passie voor de club en zijn ervaring in de sportwereld samen. Zijn visie voor Ajax omvat niet alleen het streven naar sportieve successen, maar ook het creëren van een duidelijke structuur, het bevorderen van ontwikkeling en het maken van impact, zowel binnen als buiten het veld. Met zijn leiderschap zal Kroes een cruciale rol spelen in het vormgeven van de toekomst van Ajax en het voortzetten van de rijke tradities van de club.

Bonussen kunnen het salaris oplaten lopen tot € 2,3 miljoen

Voor leden van de Raad van Commissarissen geldt sinds 2023 een beloning van € 25.000 per jaar, waarbij de voorzitter een aanzienlijk bedrag van € 35.000 ontvangt en de voetbalcommissaris € 45.000. Het salaris van de nieuwe algemeen directeur van Ajax, Alex Kroes, zal ongetwijfeld een onderwerp van veel speculatie zijn. Hoewel het exacte bedrag van zijn compensatie nog niet is onthuld, kunnen we aannemen dat het vergelijkbaar zal zijn met dat van zijn voorgangers.

Voormalig algemeen directeur Edwin van der Sar ontving naar verluidt een basisinkomen van € 408.000, hoewel dit bedrag aanzienlijk kon stijgen bij het behalen van bepaalde doelstellingen, zoals na het succesvolle seizoen 2018/19, waarin hij naar verluidt € 1,2 miljoen ontving. Zijn voorganger, directeur voetbalzaken Marc Overmars, had zelfs een nog hoger salaris van naar verluidt € 2,3 miljoen. Met deze voorgaande compensatiestructuren als referentiepunt, is het redelijk om te veronderstellen dat Kroes een vergelijkbaar niveau van compensatie zal ontvangen, passend bij zijn nieuwe rol als leider van de club.