In de wereld van horloges zijn er enkele exemplaren die niet alleen de tijd bijhouden, maar ook een ongelooflijke geschiedenis vertellen. Zo’n horloge is recentelijk onder de hamer gegaan bij een veilinghuis in Shrewsbury, en het is niet zomaar een horloge, het is een zeldzame Rolex, gedragen door de Spaanse ontdekkingsreiziger Vital Alsar tijdens zijn legendarische reizen door de Amazone en de Atlantische Oceaan. Met een verbluffende prijs van £ 10.000 heeft dit uurwerk niet alleen de aandacht getrokken van horlogeverzamelaars, maar ook van liefhebbers van maritieme geschiedenis.

Ontdekkingsreiziger Vital Alsar had een Rolex GMT Master om de pols

Vital Alsar, geboren in Santander, Spanje in 1933, stond bekend om zijn ontembare geest van avontuur en zijn grenzeloze nieuwsgierigheid naar de oceanen die de wereld omringen. Zijn fascinatie voor vroege oceanische verkenning werd aangewakkerd door de epische reis van Thor Heyerdahl over de Stille Oceaan in 1947 aan boord van de Kon-Tiki, een primitief vlot dat Heyerdahl en zijn bemanning gebruikten om aan te tonen dat oude beschavingen in staat waren om langdurige zeereizen te maken. Alsar werd gegrepen door het idee van ontdekkingsreizen over de uitgestrekte wateren en besloot zelf deel te nemen aan dergelijke heldhaftige ondernemingen. In de jaren 1960 en ’70 ondernam Alsar een reeks gedurfde expedities, waarbij hij verschillende vaartuigen gebruikte om de uitgestrektheid van de oceaan te doorkruisen.

Ontdekkingsreiziger Vital Alsar had een Rolex om de pols tijdens zijn ontdekkingsreizen

Bron: Halls

Zijn eerste pogingen waren niet zonder tegenslagen, zoals zijn schipbreuk na slechts 90 dagen op zee tijdens zijn reis vanuit Ecuador in 1966. Echter, zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen leidden tot opmerkelijke successen, waaronder zijn overtocht naar Australië in 1970 op het vlot genaamd ‘La Balsa’, waarbij hij meer dan 8500 zeemijlen aflegde in 163 dagen. Maar het was zijn epische reis in 1977 die bijzondere aandacht trok, een avontuur dat hem van de oevers van de Amazone naar de golven van de Atlantische Oceaan bracht, een reis van 11.000 zeemijlen die hem terugbracht naar zijn geboorteplaats. Het was tijdens deze legendarische reis dat Vital Alsar zijn trouwe metgezel, de Rolex GMT Master, aan zijn pols droeg, een horloge dat niet alleen de tijd bijhield, maar ook getuige was van een buitengewoon stukje geschiedenis op volle zee.

£ 10.000 betaald voor Rolex die gedragen was tijdens zijn expeditie

De gedurfde avonturen van Alsar trokken de aandacht van Rolex, het prestigieuze Zwitserse horlogemerk, dat al snel een bewonderaar en sponsor van de Spaanse ontdekkingsreiziger werd. Rolex erkende het belang van nauwkeurige tijdwaarneming en betrouwbare navigatie-instrumenten voor iemand die zich waagde aan dergelijke onvoorspelbare reizen over de oceanen. Als blijk van hun steun schonk Rolex Alsar verschillende exemplaren van hun iconische GMT Master-horloge, een technisch meesterwerk dat bekend stond om zijn mogelijkheid om tot drie verschillende tijdzones tegelijkertijd weer te geven. Deze horloges werden niet alleen een praktisch hulpmiddel voor Alsar tijdens zijn expedities, maar ook een symbool van zijn onverschrokken geest en zijn vastberadenheid om nieuwe horizonten te verkennen.

Na het voltooien van zijn epische reis in 1977 schonk Alsar het Rolex GMT Master-horloge dat hij tijdens zijn expeditie had gedragen aan zijn familie als een aandenken aan zijn ongelooflijke prestatie. Decennia later, nadat het horloge generaties van de familie Alsar had doorstaan, kwam het onder de aandacht van een veilinghuis in Shrewsbury. De ontdekking van dit historische horloge, gedragen door een pionier van oceanische verkenning, veroorzaakte opwinding en fascinatie onder horlogeverzamelaars en liefhebbers van maritieme geschiedenis over de hele wereld. De veiling van het historische Rolex-horloge trok de aandacht van verzamelaars van over de hele wereld, die gefascineerd waren door het verhaal erachter. Uiteindelijk viel de hamer voor £ 10.000, met een enthousiaste koper aan de zuidkust van Engeland.