Een voormalige topman van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, die al jarenlang op de vlucht is, blijkt niet alleen betrokken te zijn bij het miljardengat dat het bedrijf achterliet, maar ook bij een nog duisterder geheim. Achter het charmante masker van een “snelle salesjongen” gaat een schimmige wereld schuil van spionage en intrige. Marsalek wordt nu ontmaskerd als een langdurige spion voor de Russische geheime diensten. Het zou gaan om een intrigerend patroon van geheime ontmoetingen, vertrouwelijke documenten en een web van connecties dat zich uitstrekt over verschillende continenten.

€ 1,9 miljard aan liquide middelen kwijt

Wirecard, ooit gepositioneerd als een veelbelovende ster in de financiële technologiebranche, stortte in het voorjaar van 2020 als een kaartenhuis in elkaar. Het bedrijf, dat actief was in de sector van betalingsverwerking en financiële dienstverlening, stond op dat moment onder toenemende druk vanwege groeiende twijfels over de betrouwbaarheid van zijn financiële verslaglegging. De schokkende onthulling dat maar liefst € 1,9 miljard aan liquide middelen ontbrak, leidde tot een onmiddellijke ineenstorting van de beurskoers van Wirecard en veroorzaakte een golf van paniek onder investeerders. De toezichthouder Bafin en de accountant EY, die de jaarrekening had goedgekeurd, kwamen onder vuur te liggen vanwege hun rol in het goedkeuringsproces.

Na deze ontluisterende ontwikkelingen dienden ongeveer 13.000 beleggers, die hun inleg verloren, een gezamenlijke claim van maar liefst € 700 miljoen in tegen EY. Markus Braun, voormalig CEO van Wirecard, die op dat moment in hechtenis zat vanwege beschuldigingen van miljardenfraude, wees Jan Marsalek aan als het meesterbrein achter de vervalste financiële resultaten. Op de dag dat Wirecard faillissement aanvroeg, op 25 juni 2020, bleek Marsalek al lang geleden met behulp van Russische agenten te zijn verdwenen, waardoor hij tot op heden spoorloos blijft.

Topman van het Duitse betaalbedrijf Wirecard blijkt spion te zijn

Achteraf blijkt dat Jan Marsalek, voormalig topman van het Duitse betaalbedrijf Wirecard, een buitengewoon complex en dubbel leven heeft geleid. Aanvankelijk betrokken bij het frauduleuze miljardenschandaal rond Wirecard, blijkt Marsalek ook actief te zijn geweest als langdurige spion voor de Russische geheime diensten. Tijdens zijn jaren bij Wirecard was hij niet alleen betrokken bij financiële malversaties, maar ook bij duistere activiteiten zoals spionage en intriges in opdracht van Russische regering. Marsalek reisde de wereld rond, ontmoette dubieuze figuren, dronk champagne met Russische generaals, en nam deel aan gewapende conflicten in onder andere Tsjetsjenië en Syrië. Na het faillissement van Wirecard wist Marsalek spoorloos te verdwijnen, waarbij hij gebruikmaakte van zijn connecties en vermoedelijk geholpen werd door Russische agenten.

Ondanks de inspanningen van de opsporingsautoriteiten blijft Jan Marsalek hen te slim af. Hij manoeuvreert zich door de wereld met verschillende schuilnamen en reist zelfs met een paspoort op naam van een Russisch-orthodoxe priester. Zijn betrokkenheid bij spionageactiviteiten voor de Russische regering lijkt na het Wirecard-debacle niet af te nemen. Zo zou hij een groep Bulgaren hebben aangestuurd die in Londen zijn gearresteerd wegens spionage voor Rusland. Ondertussen loopt het strafproces tegen ex-topman Braun en andere getuigen door, uitgestrekt over meerdere landen en met een vermoedelijke betrokkenheid van Marsalek zelf. Ondanks zijn lange stilzwijgen mengde hij zich vorige zomer plotseling in de zaak, hij laat zich nu vertegenwoordigen door een ervaren strafrechtadvocaat.