Het is gebruikelijk dat als u Koning Willem-Alexander ergens voorbij ziet komen, hij gevolgd worden door hele hofhouding aan beveiligers. Wat verdienen de mensen die het leven van ‘Willy’ moeten bewaken eigenlijk?

Werken als beveiliger van Koning Willem-Alexander

Werken als beveiliger van Koning Willem-Alexander is natuurlijk een heel eervolle baan. De voornaamste taak is het letterlijk met het leven bewaken van Koning Willem-Alexander en ingrijpen wanneer er iets mis lijkt te gaan. Ook worden zij van tevoren gebriefd over eventuele bijzonderheden en staan zij in nauw contact met de politie. Vanzelfsprekend is de selectieprocedure om toegelaten te worden tot persoonsbeveiliger pittig. Kandidaten worden zowel fysiek als mentaal uitvoerig getest. Daarnaast moeten zij de Nederlandse nationaliteit, een rijbewijs en een minimaal opleidingsniveau (vmbo-gl/tl of mbo-3) hebben en van onbesproken gedrag zijn. Mocht iemand aan al die eisen voldoen, volgt een opleiding van zo’n twee en een half jaar. Daarin worden zij helemaal klaargestoomd voor dit enerverende beroep. Ze leren schieten en aanhoudings- en verdedigingstechnieken, en krijgen evenals lessen om iemand op hoge snelheid toch comfortabel te vervoeren met een auto.

De persoonsbeveiliging van het Koninklijk Huis wordt verzorgd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Dat is een onderdeel van de politie, die ook diplomaten en bedreigde personen beveiligt. De persoonsbeveiligers die er werken, voldoen aan hoge eisen. In ruil daarvoor worden zij goed beloond.

Het salaris van een beveiliger van de koning

Persoonsbeveiligers worden tevens opgeleid tot politieagent. Zij ontvangen tijdens hun opleiding al een maandelijkse beloning van maximaal € 2.924. De persoonsbeveiligers van de DKDB vallen in schaal 8 van de politie-cao. Die loopt van € 2.696 tot maximaal € 4.237 bruto per maand.

Daarnaast zijn er ook extra’s, zoals een eindejaarsuitkering en toeslagen voor nacht- en weekenddiensten. Omdat beveiligers er in het kielzog van de koning en koningin verzorgd uit moeten zien, ontvangen zij tevens een jaarlijkse kledingtoelage van € 900.