De afgelopen jaren is een groeiend aantal mensen op zoek naar een rendabele investering van hun spaargeld. Zo willen ze verdamping hiervan voorkomen. Van verdamping was vooral sprake door de hoge inflatie en lage spaarrentes. Intussen is gelukkig de inflatie wel alweer aardig gedaald. Maar de spaarrentes zijn zeker in Nederland nog erg laag. Veel mensen kiezen er daarom voor hun geld te beleggen. Aandelen zijn populair, maar er kijken ook steeds meer mensen naar de mogelijkheden van beleggen in vastgoed. Dit kunt u zelf doen, of uitbesteden. Hieronder leest u meer over voor- en nadelen van beide opties.

Dubbel rendement

De groeiende populariteit van beleggen in vastgoed zoals woningen, winkels of bedrijfspanden is niet heel moeilijk te verklaren. Het kan namelijk op twee manieren een aantrekkelijk rendement opleveren. Enerzijds gaat het om het nettoresultaat van de huurinkomsten minus onder andere de financierings- en onderhoudskosten. Daarnaast stijgt in Nederland vastgoed op lange termijn vaak in waarde. Deze waardestijging levert ook nog eens rendement op.

Direct of indirect beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed kunt u zowel direct als indirect doen. Direct beleggen houdt in dat u zelf een pand koopt en verhuurt. Het nettoresultaat is geheel voor uzelf, en aangezien jij de baas bent kunt u zelf alle beslissingen nemen. Maar aan deze vorm van vastgoed beleggen kleven ook nadelen. Zo bent u als verhuurder verantwoordelijk voor allerlei zaken, kent uw belegging een beperkte (of geen) spreiding en kost de koop of verkoop vaak veel tijd en geld.

Indirect beleggen in vastgoed is ook mogelijk via een – al dan niet beursgenoteerd – vastgoedbeleggingsfonds. De aandelen of participaties leveren een rendement op als gevolg van het nettoresultaat van de verhuur (waarbij u overigens wel ook rekening moet houden met fondskosten) en eventuele waardestijgingen van panden. Professionele beleggers die de markt door en door kennen en alle ontwikkelingen op de voet volgen, beleggen uw geld voor een zo hoog mogelijk rendement. Alhoewel u hier zelf geen zaken over de panden kunt beslissen, scheelt dit weer een hoop tijd en geld. Daarnaast is uw investering ook nog eens gespreid, dat de kans op verlies verkleint. En u kunt ook een klein maandelijks of eenmalig bedrag investeren.

Een bijdrage leveren aan de beschikbaarheid van betaalbare woningen

De afgelopen jaren is er een behoorlijk woningtekort ontstaan in ons land. Onder meer vanwege de stikstofproblematiek, maar ook door gestegen bouwkosten en een hogere hypotheekrente is het aantal nieuwbouwwoningen hard teruggelopen. Wilt u bijdragen aan het oplossen van dit tekort? Investeer dan ook in vastgoed, want alleen door het aanbod te vergroten kan iedereen ook in de toekomst fijn wonen.